Un român obișnuit avea în contul de pensie privată obligatorie aproximativ 9.800 de lei la sfârșitul anului trecut, cu peste 18% mai mult decât la finalul anului 2019, adică înainte de momentul declanșării pandemiei COVID-19. În ciuda unui an dificil și cu o economie în derivă, fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) au reușit anul trecut să țină pe plus pensiile românilor, aducându-le un câștig mediu de 6,4%, mai mult decât orice depozit bancar existent în România.

Contribuția medie lunară a unui român într-un fond de pensii Pilon II era la finalul anului trecut de 191 lei. De asemenea, averea fondurilor de pensii private obligatorii a ajuns la 75,14 mld. lei în 2020. Un total de 7,63 milioane de români aveau bani în fondurile de pensii private obligatorii la finalul anului trecut.

”Anul 2020 a fost un an bun pentru fondurile de pensii private. Dacă indicii pieței locale de acțiuni au închis anul 2020 cu evoluții mixte (+3,4% indice BET-TR / -9,4% indice BET-FI), aceștia reușind să recupereze doar scăderea suferită la începutul declanșării pandemiei de COVID-19, instrumentele financiare cu venit fix (titluri de stat, obligațiuni), au avut o evoluție pozitivă importantă”, spune Andreea Gheorghe, CFA, Cofondator al platformei SmartFin.

Evoluția titlurilor de stat și a obligațiunilor este foarte importantă pentru fondurile de pensii private, având în vedere că 67% din banii românilor pe care acestea îi administrează sunt investiți în titluri de stat și 6,5% în obligațiuni.

Astfel, randamentele la titlurile de stat în lei au scăzut cu 0,3%-1,4% (respectiv, indicele BROMA reprezentativ titlurilor de stat românești în RON s-a apreciat cu 9,15%), în timp ce randamentele titlurilor de stat în EUR au înregistrat evoluții mixte (creșteri de randamente pentru maturitatile scurte și medii între 0,15%-0,3%, și scăderi de randamente pentru maturitatile lungi – între 0,3% și 0,7%).

”În aceste condiții, în anul 2020 portofoliile cu expunere pe titluri de stat românești și obligațiuni, implicit cele ale fondurilor de pensii private, au avut de câștigat. Valoarea unitară netă a fondurilor de pensii private obligatorii cu 6,3%”, explică Andreea Gheorghe.

Ce câștiguri a adus fiecare fond de pensii private obligatorii în primul an de pandemie

Fond Administrator Performanță 2020 Performanță ultimii 5 ani
Aripi Generali 8,2% 31,6%
BCR BCR Pensii 7% 31,7%
AZT Viitorul Tau Allianz Tiriac 6,7% 29,7%
Vital Aegon Pensii 6,6% 31,6%
NN NN Pensii 6% 29,3%
BRD BRD 5,4% 25,6%
Metropolitan Life Metropolitan Life 4,7% 30,1%
MEDIE 6,4% 29,9%

Cel mai mare câștig generat de un fond de pensii privat Pilon II a ajuns la 8,2%, performerul fiind fondul Aripi, administrat de Generali. În ultimii 5 ani, românii care au avut bani în fondul Aripi înregistraseră un câștig de 31,6%.

Al doilea cel mai performant fond de anul trecut a fost cel administrat de BCR, cu un randament de 7% (31,7% în ultimii 5 ani). Ultima treaptă a podiumului este ocupată de fondul de pensii private obligatorii AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz-Țiriac Pensii Private, acesta generând un câștig de 6,7%.

În contextul crizei globale, ar trebui românii să se teamă pentru viitorul banilor pe care îi au în fondurile de pensii?

Faptul că o parte din banii fondurilor de pensii private sunt investiți pe piețele de capital, a ridicat semne de întrebare anul trecut în cazul anumitor români îngrijorați de evoluția (inițial) negativă a burselor în contextul pandemiei COVID-19.

Specialiștii subliniază că diversificarea investițiilor reprezintă piatra de temelie a oricărui fond de pensii privat, iar în aceste condiții eventualele îngrijorări privind o posibilă pierdere a banilor în perioadele în care piețele financiare se află în scădere rareori ajung să se transforme în realitate.

”Fondurile de pensii private trebuie privire ca vehicule investiționale pe termen lung, iar performanțele acestora trebuie analizate în consecință. De la lansarea acestora în anul 2008, la finalul anului 2020, valoarea unitară netă a fondurilor de pensii private obligatorii a crescut în medie cu 165% - sau puțin peste 8% anualizat. Trebuie înțeles că diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii pe clase de activ joacă un rol important în ceea ce privește volatilitatea sau stabilitatea evoluției valorii unitare a activului net. Fondurile de pensii private investesc echilibrat în depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni corporative, obligațiuni municipale, acțiuni listate, etc”, a declarat Andreea Gheorghe, care subliniază că toate contribuțiile în fondurile de pensii private obligatorii sunt garantate de administratori la valoarea inițială, indiferent de evoluția ulterioară a valorii unitare a activului net. În practică, acest lucru înseamnă că un român nu poate scoate mai puțini bani dintr-un fond de pensii privat obligatoriu decât suma pe care a investit-o inițial.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri