Bugetarea salariului poate fi o procedură greu de gestionat până când reușești să-ți îmbunătățești situația financiară, de aceea este necesar să îți creezi o rutină în efectuarea plăților recurente. Aceasta constă într-o serie de pași pe care-i parcurgi imediat după ce salariul îți intră în cont, asigurându-te astfel că facturile lunare sunt bifate pe lista de plăți efectuate și, în același timp, te îndrepți spre ceea ce îți dorești din punct de vedere financiar.

Dacă ai un plan bine pus la punct pentru fiecare salariu, asta îți va permite să deții controlul propriilor finanțe în loc să fii copleșit de gestionarea lor mai puțin reușită. Cu fiecare plată pe care angajatorul o face către tine vei putea decide dacă-ți plătești facturile, dacă plătești din datoriile pe care le ai către bănci (rate la credite), dacă economisești sau dacă investești.

Ideea este să-și creezi un obicei din felul în care-ți gestionezi banii, care să devină propriul stil de viață!

- Brittney Castro, specialist planificare, aplicația Mint -

O parte din construirea acestui obicei, spune Castro, potrivit CNN, include crearea unei rutine, care să înceapă chiar înainte de ziua salariului. Prin acest plan, poți evita să cheltuiești mai mult decât îți permiți sau, chiar mai rău, să îi irosești în van.

Iată cum îți stabilești o rutină a plăților:

Crează-ți un buget lunar

Dacă stabilești un buget lunar, respectiv cât intră, cât iese și pe ce este cheltuit sau economisit/investit fiecare bănuț, vei face maximum din ceea ce se poate cu salariul tău.

Poate părea greu și complex să faci un buget, dar te va ajuta să vezi unde greșești atunci când cheltuiești și te ajută să acoperi, mai ușor, ceea ce ai de plătit lunar, dar și să economisești pentru lucruri sau evenimente mai speciale, o vacanță exotică sau nunta unui prieten apropiat.

Ce este important în bugetarea salariului pentru a atinge acea rutină a plăților?

”Nu uitați să includeți cheltuielile necesare vieții de zi cu zi (utilități, mâncare, medicamente)”, a spus Kumiko R. Love, fondatoarea Budget Mom, adăugând să ne setăm foarte atent prioritățile care includ banii personali.

Love atrage atenția că nu ar trebui să lipsească din bugetarea aceasta a vieții cotidiene și un fond pentru evenimentele neașteptate, cum sunt accidentele, îmbolnăvirile subite etc.

Ținând cont de toate acestea, te vei asigura că ai suficienți bani rămași pentru a-ți atinge obiectivele și te va împiedica să-ți irosești banii.

Dar, secretul succesului bugetării constă în a face acest plan pe cea mai mică sumă de bani pe care crezi că o vei primi.

Faceți o planificare atentă a salariului

Începeți să planificați, din timp, cu calm și temeinic înainte ca salariul să vă intre în cont.

”Planificarea trebuie să înceapă înainte de ziua în care ești plătit”, a mai mentionat Kumiko R. Love, pentru că acela este punctul în care cei mai mulți dintre noi se încurcă.

Cel mai bine este să începi prin a revizui perioada de la ultimul salariu, să înțelegi ce ai făcut și cum te-ai descurcat înainte să fii plătit. Analizarea acestor cifre vor fi foarte utile atunci când vei face planul și bugetul lunar.

”Când îți este clar care îți sunt obiceiurile, când vine vorba despre cheltuieli, te va ajuta să rămâi fidel planului trăind, în același timp, conform propriilor tale posibilități reale”, a mai spus Love.

De asemenea, trebuie să fim foarte atenți la cheltuielile sau economisirea de lungă durată, care nu intră de cele mai multe ori, din greșeală, în planificarea noastră. Astfel, planificarea noastră trebuie să țină cont de taxe și economisirea pentru perioada de pensie.

Și nu în ultimul rând, planul trebuie să conțină achitarea creditelor, dacă aveți și alte țeluri viitoare, strict dependente de finanțele personale.

Fă din planul tău o obișnuință

După ce ai făcut planul și bugetul este timpul să treci la acțiune. Astfel, când banii intră în cont, să ai în fața ta planul, ca să vezi exact unde trebuie să timiți fiecare ban în parte. Cea mai bună strategie este să te plătești întâi pe tine, adică să îți setezi direct debit, pentru ca banii de facturi la utilități să plece automat, la fel și cei pentru economii.

Apoi este mult mai ușor să-ți recalibrezi planul și să vezi ce mai ai de îmbunătățit la el.

O altă metodă foarte bună este să împarți banii în plicuri diferite și să cheltuiești pentru fiecare ncesesitate strict cât este în plicul dedicat. Adică, dacă ai terminat banii dintr-unul nu intra în cel pentru mâncare pentru a compensa. ”Îți arată foarte clar ce intră, ce iese pe o perioadă mai mare de timp”, a mai spus Love.

Pentru ca planificarea ta să aibă succes trebuie să te ții de ea, mai ales când se întâmplă ceva care iese din rutina zilnică și se ivesc cheltuieli neașteptate. Pentru a putea rămâne fideli bugetului stabilit, sunt necesare verificări cât de des posibil pentru a vedea ce se întâmplă cu exactitate.

Cei mai mulți oameni nu reușesc să se țină prea mult de această planificare, deși încep cu mult avânt și entuziasm, dar tocmai în aceasta constă secretul reușitei atingerii țelurilor tale financiare: te ții de planificare până când devine un obicei și din acesta propriul stil de viață!

Sursa foto: By marekuliasz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri