Dupa ce atat comunitatea wall-street.ro cat si alte comunitati interne si internationale s-au revoltat impotriva lipsei de transparenta a Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA), Ministerul Economiei a publicat pe site-ul oficial textul actului.
Textul reprezinta acordul intre UE si statele membre ale acesteia, Canada, Japonia, Republica Coreea, Statele Unite Mexicane, Regatul Maroc, Noua Zeelanda, Republica Singapore, Confederatia Elvetiana si Statele Unite ale Americii.

Romania si alte 21 de state ale UE au semnat recent in Japonia documentul international ACTA care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online, starnind reactii adverse din intreaga lume. In ciuda celor 22 de semnaturi actul nu va intra in vigoare daca nu va primi acordul Parlamentului European in iunie anul acesta. Doar cinci tari din Uniunea Europeana nu au semnat ACTA.

Pe langa acordul Parlamentului European, pentru ca ACTA sa intre in vigoare trebuie ca acesta sa fie ratificat si de Parlamentul Romaniei.

Peste 81% dintre respondentii unui sondaj wall-street.ro care intreba cititorii daca ACTA este un proiect bun au spus ca NU este si ca va ingradi mult libertatea pe care o avem acum. La sondaj au raspuns peste 4.700 de oameni.

Proiectul a starnit alte disensiuni si la nivelul partidelor politice. In timp ce reprezentantii puterii sustin ca votul din Japonia “a fost unul de grup, sustinut in totalitate”, Renate Weber, euro-parlamentar, se arata ingrozita de acest act: “Exista pe de-o parte o responsabilitate mult-mult prea apasatoare pentru furnizorii de internet, pentru ca ei nu pot, la un moment dat, sa faca fata la asa ceva, iar pe de alta parte, iertare, dar exista si un drept la viata privata a fiecaruia dintre noi, al utilizatorilor de internet si nu inteleg de ce o asemenea intruziune ar fi posibila”.

In fata scandalului mediatic, la cinci zile dupa ce actul a fost semnat in secret in Japonia, guvernul Boc s-a decis sa initieze discutii publice pe acest subiect, publicand de asemenea si actul citat mai sus pe site-ul Ministerului Economiei. Ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme a avut si el o interventie considerata cel putin indoielnica la televiziunea publica – puteti vedea clipul aici.

Sursa foto: Anonymousromania.com

Wall-Street.ro va incurajeaza sa comentati in continuare pe marginea subiectului si sa va expuneti parerea pro sau contra actului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri