Comisia Europeana (CE) a lansat un studiu pentru a confirma vitezele reale furnizate consumatorilor de Internet in banda larga, din toate cele 27 de state membre UE plus Islanda, Norvegia si Croatia. Rezultatele studiului vor duce la cresterea investitiilor directe ale CE in majorarea vitezei de trafic in retelele de banda larga si vor sustine programul european Digital Agenda, prin furnizarea de informatii despre calitatea seriviciilor livrate catre consumatori.
“Toti cetatenii UE ar trebui sa se bucure de beneficiile unui Internet deschis si legal, fara restrictii ascunse sau viteze mai mici decat au fost promise”, a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda. “Trebuie culese informatii de prima mana de la consumatori despre calitatea reala a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu usurinta ce state au cele mai mare progrese si cele care sunt in urma, astfel incat sa putem asigura suportul si investitiile necesare intr-un mod corect”, a continuat acesta.

Studiul va masura vitezele in banda larga, prin distribuirea catre voluntari a unui dispozitiv care se instaleaza la conexiunea de Internet a acestora. Pentru a obtine date statistice cat mai reprezentative, studiul necesita peste 100.000 de voluntari, din care 3.000 in Romania.

Potrivit celui mai recent raport al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Romania are 3,13 milioane de conexiuni fixe la Internet, administrate de putin peste 1.000 de furnizori operationali. Toti acestia sunt obligati, incepand cu 20 ianuarie 2012, sa includa in contractele incheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet furnizat.

Studiul Comisiei Europene este gestionat de catre compania britanica SamKnows, specializata in masurarea vitezei broadband.

“SamKnows a derulat deja proiecte similare de masurare a vitezei de Internet in 15 tari europene. Viziunea noastra este de a crea un standard global pentru masurarea performantei serviciilor de Internet in banda larga”, a spus Alex Salter, CEO SamKnows. “In Europa, speram sa construim o voce puternica din partea consumatorilor pentru a analiza problemele serviciilor de Internet pe termen lung. Speram ca sansa de a evidenta calitatea acestor servicii, precum si potentialul de a atrage mai multe investitii pentru imbunatatirea infrastructurii, vor motiva cat mai multi voluntari din Romania sa se alature programului”, a continuat Salter.

Comisia Europeana si-a propus sa cheltuiasca aproape 9,2 miliarde euro in perioada 2014 - 2020 in proiecte pan-europene care sa ofere cetatenilor si companiilor acces la retele broadband de mare viteza.

Proiectul a fost special conceput pentru a furniza o imagine clara asupra vitezelor si a fiabilitatii serviciilor nete din toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeana, furnizorii de servicii de Internet, autoritatile de reglementare in domeniu, precum si consumatorii vor avea acces la rezultatele studiului, la finalizarea acestuia.

Pentru voluntariat, abonatii de Internet din Romania trebuie doar sa se inregistreze pe site-ul SanKnows.eu. La scurt timp de la inregistrare, acestia vor primi un dispozitiv “whitebox” special conceput, care se va instala la conexiunea de Internet. Cand voluntarii nu acceseaza Internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru masurarea vitezei si a performantei conexiunii. La sfarsitul fiecarei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va contine rezultatele testelor din luna respectiva si o viteza medie a conexiunii lor de date.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri