Infiintarea unei institutii similare CNA pentru presa scrisa si online nu este deloc imbratisata de specialistii media din Romania si nici macar de reprezentantii Consiliul National al Audiovizualului. Initiativa a fost prezentata vineri de secretarul general al PDL, Ioan Oltean.
Secretarul PDL considera ca ar trebui modificata legislatia astfel incat si presa scrisa si cea online sa aiba un CNA. El a spus, intr-o conferinta, ca “Multi se ascund in spatele presei online si te fac in toate felurile si nu este corect. Daca se pedepseste o televiziune pentru ca te injura la televizor, cred ca nu e mai prejos sa se aplice o sanctiune si celor care te injura in presa online. (...) Cred ca va trebui sa gandim ca legislatia sa se aplice si celor care se ascund in spatele presei online pentru a aduce jigniri unor oameni, indiferent ca sunt oameni politici sau sunt simpli cetateni ai acestei tari", a declarat Oltean, citat de Agerpres.

wall-street.ro a discutat ulterior cu mai multi specialisti din piata pentru a analiza propunerea secretarului general al partidului de guvernamant.

Petre Dinca, CNA - Internetul ESTE deja reglementat


“Apreciem ca o extindere a domeniului de aplicare al Legii audiovizualului catre presa scrisa si on-line ar contraveni acqius-ului comunitar. Legea audiovizualului transpune in dreptul intern Directiva serviciilor media audiovizuale. Scopul acestei directive este de a asigura un nivel de armonizare a dispozitiilor nationale referitoare la serviciile media audiovizuale (transmisiile de televiziune si serviciile video on demand)”, considera Petre Dinca, consilier in cadrul Serviciului Reglementari al CNA.

Mai mult, la considerentul 28 al Directivei se stipuleaza fara echivoc faptul ca «domeniul de aplicare al directivei nu ar trebui sa includa versiunile electronice ale ziarelor si revistelor», continua oficialul CNA.

“Aceasta nu inseamna ca Internetul este un mediu complet nereglementat. Dreptul de autor, protectia marcilor si a brevetelor, regulile comertului electronic, criminalitatea informatica sunt doar cateva exemple de norme juridice aplicate si in mediul on line la nivelul Uniunii Europene”, spne Dinca.

1. Considerati ca ar fi o idee buna infiintarea CNA pentru presa scrisa/online?




El mai precizeaza ca, in prezent, se afla in dezbaterea Senatului o propunere legislativa (inregistrata sub nr. L685/2010) care vizeaza o astfel de reglementare, avand ca autor pe deputatul Silviu Prigoana, sustinut de mai multi deputati. Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului nu a fost avizat favorabil de catre CNA. Proiectul a fost in prealabil respins de catre Camera Deputatilor si, conform informatiilor postate pe site-ul Senatului, Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a inaintat plenului un raport de respingere.

Petrisor Obae: CNA pentru presa scrisa si online este o idee fundamental gresita


Si mai transant se arata Petrisor Obae, care detine site-ul PaginaDeMedia.ro.

“Reglementarea presei, in orice societate occidentala vine din interiorul breslei. Ideea unui model asemanator CNA-ului pentru presa scrisa si online este fundamental gresita. Prin definitie, CNA functioneaza ca un garant al respectarii interesului public, in numele caruia acorda televiziunilor si posturilor de radio dreptul de a emite pe o anumita frecventa. Utilizarea unui spectru de frecvente implica mai multe aspecte (inclusiv acorduri internationale) decat lansarea unui site sau publicarea unui ziar. Simplist, posturile de televiziune se obliga sa respecte un set de legi (in sensul interesului public si al respectarii normelor interne si internationale), in schimbul dreptului de a opera o frecventa”, sustine el, pentru wall-street.ro.

Dincolo de aceasta diferenta majora, crearea unui CNA pentru presa si online - evident, printr-o lege adoptata de politicieni - ar crea riscul politizarii excesive si interesate a publicatiilor online sau tiparite – mai ales in contextul politic si jurnalistic actual, considera Obae. “Jurnalistii sunt singurii care isi pot reglementa meseria, fara a se intersecta cu lumea politica”.

Silviu Ispas: Opinia secretarului PDL nu are nicio legatura cu realitatea


Silviu Ispas, fost jurnalist si director Midas Media, considera ca opinia exprimata de secretarul PDL “nu are nicio legatura cu realitatea, ca multe alte discutii, propuneri sau reglementari (artificiale) ale presei sau despre presa si este facuta de un om care nu cunoaste, cu toata bunavointa, detaliile principiilor si proceselor care stau in spatele unui act de presa”, spune el, transant.

Si mai direct, adauga faptul ca “a injura sau a calomnia pe cineva pe un site sau pe un blog nu este act de presa, este altceva si este reglementat (DEJA!) altcumva. Domnul care a exprimat opinia in cauza, cetatean roman fiind si facand parte din legislativ, ar trebui sa cunoasca aceste aspecte mai bine decat noi toti”, incheie Ispas.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Dumneavoastra considerati ca un CNA pentru online ar putea fi infiintat si isi are rostul? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri