Esecul listarii Facebook si criza datoriilor din Europa au facut ca ofertele publice initiale (IPO) sa aiba in luna mai cea mai slaba evolutie de la prabusirea Lehman Brothers, la nivel mondial, transmite Bloomberg.

Indicele ofertelor publice initiale calculat de Bloomberg, care masoara evolutia actiunilor americane in primul an de la listare, a scazut cu 15% in luna mai, iar titlurile Facebook au inregistrat cea mai proasta performanta in randul celor mai mari 30 de operatiuni de acest tip de pe piata SUA, din 2011, potrivit Mediafax.

Declinul indicelui este similar cu cel consemnat in octombrie 2008, cand falimentul Lehman Brothers a declansat cea mai grava criza financiara dupa Marea Depresiune.

Kayak Software si VKontakte, operatorul unei retele de socializare din Rusia, si-au retras ofertele initiale in aceasta saptamana, in timp ce Graff Diamonds a amanat listarea la Hong Kong, iar organizatorul de curse automobilistice Formula 1 a anuntat ca listarea sa la bursa din Singapore ar putea avea loc abia mai tarziu in acest an si nu in trimestrul al doilea, cum era planificat.

Prabusirea cu 22% a actiunilor Facebook a speriat investitorii, afectati deja de evolutia negativa a pietelor de capital si recesiunea din Europa, a declarat Jeffrey Sica, analist la Sica Wealth Management.

"Am ajuns intr-un moment in care neincrederea si atentia sunt atat de mari incat companiile nu vor sa se listeze, iar investitorii nu sunt pregatiti sa le dea atentie. Este vorba de afectarea pe termen lung a increderii companiilor si investitorilor", a aratat Sica.

Facebook a reusit pe 17 mai cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in industria IT, care a atras 16 miliarde de dolari, compania fiind listata cu o capitalizare de 104,2 miliarde dolari. Actiunile Facebook s-au depreciat cu 22% din 18 mai si au inchis joi pe piata Nasdaq la 29,6 dolari, in urcare cu 5% fata de nivelul de miercuri.

Dupa listarea Facebook au fost insa retrase sau amanate cel putin 13 oferte publice initiale.

De la inceputul lunii aprilie, la nivel global au avut loc 192 de listari, astfel ca actualul trimestru ar putea fi cel mai slab dupa cel incheiat in septembrie 2009, cand au avut loc 177 de oferte publice.

Indicele VIX care masoara volatilitatea actiunilor americane a urcat la 25,1 puncte pe 18 mai, cel mai ridicat nivel din acest an, iar Stanley Nabi, analist la compania Silvercrest Asset Management Group, considera ca investitorii nu vor fi interesati de IPO decat dupa stabilizarea pietelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului