Din ce castiga Google peste 1 MLD. dolari? 5 proiecte care au revolutionat business-ul "motorului de cautare"

Mai mult de 96% din veniturile pe care gigantul online american Google le realizeaza vin din reclame, in timp ce restul de 4% provine din produsele pe care compania le comercializeaza sub diferite forme.

Desi este un procent foarte mic, produsele si serviciile pe care Google le realizeaza genereaza anual venituri de 1,37 miliarde de dolari si sunt intr-o continua crestere de la an la an.

Peste 1.200 de angajati din totalul de peste 30.000 sunt responsabili cu dezvoltarea facilitatilor de acest tip.

Mai mult decat atat, Google dispune de o retea de peste 2.500 de parteneri, consultanti IT si alte grupuri specializate in domeniu care se ocupa de intreprinderile mici si mijlocii.

Chiar si in acest conditii, business-ul “de mici dimensiuni” al celor de la Google este de talia unei afaceri in toata regula.

BusinessInsider a realizat un clasament al celor mai impotante intreprinderi, parte a business-ului Google, care genereaza venituri de peste un miliard de dolari.

1. Google Apps (+Gmail si Google Drive)

Google Apps este serviciul online dezvoltat de gigantul IT american bazat pe productia de aplicatii pentru telefoanele mobile sau internet. El concureaza impotriva Microsoft Office si Exchange (Microsoft), serviciul Lotus (dezvoltat de IBM) sau alte start-up-uri precum Zoho sau YouSendIT. Google pretinde ca dispune de 4 milioane de clienti pentru serviciile Apps.

2. Google Search Appliance

Google Search Appliance a fost lansat in 2002. Acesta concureaza impotriva celor mai mari motoare de cautare care culeg informatii legate de noi potentiali consumatori ca Autonomy (HP) si multi altii. Totodata, Google ofera serviciu de cautare prin intermediul serviciului cloud - cunoscut sub numele de Google Enterprise Search - fiind un motor de cautare prin care companiile vor putea cauta un anumit lucru exclusiv pe propriul site, nu pe intreg internetul.

3. Google Cloud Services (Serviciile de Cloud)

Google Cloud Services este versiunea Google pentru Amazon Web Services. Acesta concureaza cu Microsoft Azure, Rackspace si multe altele. Prin intermediul acestui serviciu, companiile pot incarca aplicatiile lor in Google App - iar lunar, “motorul de cautare” taxeaza compania solicitanta in functie de cat de mult a fost aplicatia utilizata.

4. Solutiile de orientare in spatiu si harti

Solutiile de orientare in spatiu si hartile dezvoltate de Google functioneaza pe tehnologia “maps” a companiei americane, dar si pe sistemul Google Earth prin intermediul caruia poate fi accesata orice informatie legata de Pamant. Versiunile platite - pentru afaceri - concureaza cu furnizorii de servicii de specialitate GIS precum ESRI.

5. ChromeBook pentru intreprinderi

Sistemele mobile ChromeBook si Chrominium OS concureaza in principal cu solutia Windows celor de la Microsoft si cu intregul ecosistem al companiei infiintate de Bill Gates, dar si cu alti producatori precum de sisteme de calcul precum Dell, HP sau Apple.

ChromeBook este un laptop echipat cu sistemul propriu de operare al Google - ChrominiumOS - care vine drept un inlocuitor al PC-ului traditional si a celorlalte sisteme dezvoltate de alte companii.

Desi Google nu a vorbit pana acum de rezultate exacte, ChromeBook inca nu a omorat PC-ul. Mai mult decat atat, gigantul american a creat si ChromeBox - un sistem tip desktop care utilizeaza aplicatiile stocate in alta parte - precum in Google Apps.

Desi unele dintre acestea inca sunt in faza de dezvoltare si de studiu a pietei, cei de la Google au asteptari mari pentru produsele pe care le dezvolta incarcand sa ofere o gama larga de optiuni - folosind exclusiv serviciile create de compania americana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri