Comisionul pentru plata pe Internet a taxelor si impozitelor va fi suportat de catre primarii, nu de contribuabili, legislatia urmand sa fie modificata in acest sens, potrivit Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Conform HG 1.235/2010 privind plata online a impozitelor si taxelor, comisionul poate fi suportat de catre contribuabil, de catre institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de catre aceasta la momentul inregistrarii in Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), conform Mediafax.

Practic, se spune in nota de fundamentare, beneficiarul platii (institutia publica) are posibilitatea sa impuna contribuabilului care plateste cu cardul sa suporte comisionul perceput beneficiarului de catre prestatorul sau de servicii de plata.

"In acest fel exista o discriminare a contribuabilului care plateste utilizand cardul prin intermediul SNEP fata de contribuabilul care plateste utilizand cardul la sediul institutiei publice, avand in vedere ca in cazul din urma contribuabilul nu plateste niciun comision", se spune in document.

Potrivit MCSI, modificarea HG 1.235/2010 este necesara pentru ca exista posibilitatea sesizarii Comisiei Europene in legatura cu incalcarea unui act normativ care transpune in legislatia nationala o directiva europeana, urmand ca aceasta sa dispuna masuri de corectare a acestei situatii si aplicarea unor sanctiuni statului roman.

In plus, exista riscul ca acei contribuabili carora li se percep in mod nejustificat si nelegal acest commision de catre institutiile publice sa le actioneze in instanta in vederea recuperarii prejudiciului.

"De asemenea, scopul legislatiei europene in vigoare este aceea de a incuraja platile electronice, in timp ce prevederile actuale ale HG 1.235/2010 nu fac decat sa descurajeze, prin posibilitatea oferita institutiilor publice de a percepe un pret suplimentar de la contribuabil", se spune in nota de fundamentare a noului proiect legislativ.

Lansat in martie 2011, SNEP este diponibil pe www.ghiseul.ro si este administrat si operat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie aflata in subordinea MCSI.

In urma cu aproape doua saptamani, directorul general al VISA Romania, Catalin Cretu, a declarat la ZF Digital '12 ca plata online a taxelor si impozitelor este "putin cam in aer" din cauza impunerii de catre primarii a unui comision pentru a oferi cetatenilor aceasta modalitate de plata.

"Avem doua probleme. Prima este distributia credentialelor (user si parola de acces) catre populatie. Daca aceasta distributie ar fi transferata bancilor, atunci lucrurile ar sta cu totul altfel, pentru ele stiu cati clienti utilizeaza serviciile internet banking si efectuaza plati online cu cardul", a spus Cretu.

El a adaugat ca foarte multe primarii au optat pentru suprataxarea platilor online a taxelor si impozitelor.

"P:ractic, primariile au preferat sa transfere acest cost, respectiv comisionul de acceptare al bancii, la cetateni. Edilii nu inteleg ca daca ar da drumul la aceasta facilitate romanii, mai ales cei din strainatate, care vin in tara de sarbatori si nu au timp pentru aceste plati, vor aduce bani la buget", a spus reprezentantul VISA Romania.

Cretu a mentionat ca studiile arata ca impunerea unui comision la plata taxelor si impozitelor reduce semnificativ intentia de a efectua astfel de operatiuni.

"In pofida acestor probleme, plata online a taxelor si impozitelor a crescut de cinci ori in acest an, deci potential exista", a spus Cretu.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri