Lucian Todea este fondator si CEO al ITNT (producator al Soft32), furnizor si distribuitor de continut digital, si este implicat in mod activ in alte proiecte de tehnologie si web. Lucian Todea a fost nominalizat printre primii 100 tineri manageri romani. Lucian a acordat un interviu wall-street.ro si a vorbit despre Soft32, dar si despre planurile sale de viitor si recomandarile pe care le face tinerilor antreprenori.
Wall-Street.ro: Cati vizitatori si cate download-uri ati inregistrat in medie in ultimele luni?
Lucian Todea: In medie, in ultima perioada, pe Soft32 au fost aproximativ 10 milioane de vizitatori pe luna ce au initiat un numar similar de download-uri. Tarile cu ponderea cea mai mare in trafic au fost US, UK si Franta.

W-S.ro: Cam ce pondere din trafic vine din Google / motoare de cautare si cum poti face SEO mai eficient?
LT: Motoarele de cautare in general si Google in particular sunt sursa de trafic cea mai importanta si cu ponderea cea mai mare, reprezentand peste 50% din traficul total. Traficul organic este o sursa de trafic virtual gratuita sau foarte ieftina, daca se face bine, si de aceea partea de SEO este foarte importanta si pentru noi. Despre SEO se vorbeste foarte mult, insa cred ca se stie prea putin. Important de inteles este ca pentru acest gen de optimizare este nevoie de timp si rabdare, efectele nefiind imediate si nu intotdeauna usor de atribuit, si atat timp cat se porneste cu premisa user-ului si beneficiilor aduse lui se poate face SEO eficient si curat.

W-S.ro: Cum planuiti sa va dezvoltati pe termen mediu si lung?
LT: Planurile noastre de viitor presuspun in primul rand diverisificarea serviciilor si produselor pe carele oferim pe Soft32, astfel reusind sa crestem valoarea adaugata pe care o putem oferi utilizatorilor nostri. Totodata ne-am propus ca pana la sfarsitul anului 2012 sa lansam Soft32 pe pietele din Germania, Brazilia si Spania, in Franta Soft32 fiind lansat deja de cateva luni. Ne vom concentra apoi pe cresterea in aceste piete.

W-S.ro: Cati angajati are in prezent Soft32? Aveti in plan sa mariti numarul angajatilor?
LT: Momentan la Soft32 lucreaza peste 10 angajati full time in biroul din Sibiu, ceea ce acopera nevoile curente ce tin de suport, vanzari, marketing si dezvoltare. In ultima perioada am inceput sa cautam in mod activ persoanele potrivite pentru marirea echipei si in acest sens am lansat o sectiune de cariere pe Soft32. Speram ca in urmatoarele luni echipa Soft32 sa creasca la cel putin 15 persoane.

W-S.ro: Imi poti spune o marja de profit pentru Soft32? Care este prinicipala sursa de venit a Soft32?
LT: Desi a fost unul dintre cei mai buni ani si un an in care am crescut foarte puternic, in anul 2012 am ales sa reinvestim in expansiunea pe alte piete sau in achizitia de noi utilizatori. De asemenea, am investit in continuarea dezvoltarii platformei online pe care ruleaza Soft32 cat si in produsele conexe, cum ar fi Soft32 Updater sau Soft32 Downloader. Sursa de venit cea mai importanta este publicitatea.

W-S.ro: Ai primit oferte de achizitie? Ai lua in considerare o eventuala vanzare a proiectului?
LT: Au fost cateva discutii in acest sens. Fie ca a fost vorba de o investitie directa sau de exit total, momentan nu este ceva ce cautam sau dorim. Suntem foarte multumiti si comfortabili in pozitia in care suntem si care ne ofera flexibilitatea si liberatatea de a testa si de a ne lansa in directiile pe care ni le dorim noi fara a exista presiunea unui fond sau investitor.

Se poate si din Romania!


W-S.ro: Ce i-ai sfatui pe tinerii antreprenori aflati la inceput de drum care vor sa se remarce pe plan international?
LT: Pentru antreprenorii care doresc sa atace piata internationala cel mai important lucru de stiut este ca se poate si mai ales ca se poate si din Romania. Exista totodata foarte multe oportunitati in Europa (si mai nou si in Romania) prin care un startup isi poate valida ideea si atrage prima runda de bani, de la acceleratoarele locale ca si Geekcelerator sau altele nenumarate din Europa, pana la diferite competitii pentru start-up-uricum ar fi Startup Spotlight, concurs organizat in cadrul How to Web, sau Startup Weekend. Plus ca din acest an exista doua retele de business angels in care sunt si eu implicat: TechAngels si AngelConnect care faciliteaza accesul antreprenorilor la business angels si invers.

W-S.ro: Care sunt principalele provocari pe care le intampinati la Soft32?
LT: Provocarea cea mai mare momentan este sa gasim si sa atragem oameni cu experienta, mai ales pe zona de dezvoltare si marketing, pentru a continua dezvoltarea si cresterea proiectelor actuale si viitoare.

W-S.ro: Te gandesti si sa lansezi noi proiecte, in zona de online si nu numai? Daca da, ne poti spune despre ce este vorba?
LT: Pentru 2013 imi propun sa ma implic si in alte 3 proiecte online. Unul din ele este tot in zona de distributie de software si aplicatii, dar diferit de Soft32. Al doilea proiect este in zona de mobile, iar al treilea ofera o solutie de backup online si sincronizare pentru utilizatorii de acasa, dar si pentru business (companii mici si mijlocii dar si companii mari). Acesta va fi disponibil foarte curand pe inTheCloud.com

Acest material face parte din seria „Diferentiaza-te si inoveaza” despre inovatia in tehnologie si este creat impreuna cu How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei si web-ului din Sud-Estul Europei. How to Web 2012 a avut loc pe 7 si 8 noiembrie in Bucuresti si a adus impreuna peste 700 de participanti si 30 de vorbitori internationali. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul conferintei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri