Un slogan extrem de folosit in anul 2012 spunea ca „ Daca nu esti online, nu existi!”. Acest lucru a determinat majoritatea afacerilor sa isi creasca prezenta in mediul online, atat prin eficientizarea website-urilor (ex: SEO) cat si prin prezenta in Social Media (Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, etc).
Toate aceste actiuni au avut un impact pozitiv, au crescut notorietatea companiilor si a brandurilor, generand in final o crestere a numarului de comenzi, implicit al vanzarilor – cel putin in cazul magazinelor online.

Internetul si prezenta in mediul online nu sunt suficiente in ziua de azi pentru a-ti eficientiza la maximum un business, de aceea prezenta si pe mobile fiind o lege nescrisa a unei afaceri de succes in 2013.

Chiar si asa, marea majoritate a clientilor companiilor care dezvolta aplicatii de mobile marketing isi doresc ca platind o suma mai mica sa reuseasca sa obtina platforme similare celor consacrate din strainatate, de tipul celei dezvoltate de Amazon.com.

„Clientii din Romania isi doresc platforme gen Amazon cu o investitie de (doar) cateva mii de euro, dar acest lucru nu este posibil. Cu o asemenea investitie este posibil sa ai o aplicatie pentru cresterea vanzarilor prin fidelizare, up-sell si cross-sell, care isi acopera costurile in cateva luni de zile – asta, bineinteles, in functie de planul de marketing implementat prin platforma respectiva”, a declarat pentru wall-street.roDan Damian (foto), managing partner in cadrul CevaDesign.ro, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de platforme mobile din Romania.

Potrivit acestuia, implementarea unei platforme de Mobile Marketing poate costa in jur de 5.000 de euro, dar poate ajunge sa fie si de 2 sau de „n” ori mai mult in masura in care complexitatea dezvoltarii acesteia creste.

„Platforme complexe dar cu o interfata extrem de simpla - aici este de fapt toata frumusetea: sa ai sute de mii de produse si clientul sa ajunga la ce-si doreste din cateva click-uri. Acest lucru implica sute sau mii de ore de dezvoltare, deci pretul poate ajunge usor la zeci de mii de euro”, sustine Damian.

„Nu esti pe mobil, nu existi!”


„Nu esti pe mobil, nu existi!” este sloganul care in 2013 va determina lumea afacerilor sa schimbe focusul de pe prezenta online, pe prezenta pe mobil.

Ca de obicei in astfel de cazuri, exista deja „early adopters”, companii care din 2012 si-au adaptat website-urile pentru mobil, iar unele au deja aplicatii personalizate pentru afacerea lor.

„Pentru ca utilizarea telefoanelor inteligente creste exponential si se estimeaza ca in 2013 accesarea internetului de pe mobil o va depasi pe cea de pe desktop, prima actiune pe care companiile o iau este aceea de a-si adapta website-ul pentru mobil. Experienta utilizatorului de smartphone este cu totul diferita pe un site ne-adaptat, statisticile aratand ca 90% abandoneaza o astfel de pagina dupa maximum 7 secunde, fata de experienta pe un site adaptat (RWD – responsive web design), care isi schimba design-ul automat, in functie de marimea display-ului aparatului de pe care este accesat”, apreciaza reprezentantul CevaDesign.(FOTO: de la stanga la dreapta - Vali Nagacevschi, Corina Nagacevschi si Dan Damian)

Romania, inca in perioada de pionierat pe zona de mobile


Platformele mobile in e-commerce sunt la inceput, trend setters & early adopters fiind cei mai mari jucatori din domeniu: Amazon, Ebay, Booking, etc (internationali) sau Emag, Okazii, Fashion Days, etc (locali).

„Perioada actuala este una de pionierat, noi, impreuna cu cei (inca putini) care activam in acest domeniu, facem evanghelizare, contribuim la educarea companiilor din Romania. Domeniul insa este extrem de promitator, estimarile specialistilor (Google, articolelor din Harvard Business Review, etc) sunt ca toate companiile vor avea, mai devreme sau mai tarziu, o prezenta mobila, fie ea un site adaptat, fie o aplicatie”, sustine Dan Damian.

Ce face, de fapt, mobile marketingul?


Mobile Marketingul reprezinta o strategie eficienta pentru orice companie care vrea sa-si creasca vanzarile prin fidelizarea clientilor, de la restaurante, cluburi, baruri sau sali de fitness, cu cateva sute de clienti, pana la fancluburi sportive sau auto, cu mii sau zeci de mii de fani.
Studiile au aratat ca fidelizarea clientilor existenti este cu de pana la 10 ori mai eficienta, din punct de vedere al costurilor, decat atragerea de noi clienti.

In masura in care directorul de marketing sau actionarul business-ului sunt deschisi sa vada cum pot folosi strategiile de marketing mobil, prin intermediul aplicatiilor mobile, primul pas este o analiza a facilitatilor aplicatiilor mobile (peste 40 in cazul nostru). Apoi trebuie facuta identificarea celor mai potrivite de integrat in politica de Mobile Marketing specifica fiecarui business. In functie de acestea, se cere un demo cu o aplicatie personalizata pentru business-ul respectiv. Se pot studia deasemeni si alte aplicatii demo sau live, din portofoliul nostru.

In functie de interesul aratat, se trece la studierea propunerii financiare, in care sunt detaliate pe larg toate facilitatile oferite de platforma noastra si propunerea de pret pentru un pachet complet: website mobil, aplicatii Martie 2013 pentru Android, iPhone si iPad, precum si consultanta pentru implementarea unei strategii de marketing mobil, cu ajutorul aplicatiei. Pachetul de servicii lunar cuprinde atat hosting, mentenanta, up-dates si up-grades ale aplicatiei, cat si implementarea mesajelor si/sau modificari si completari ale aplicatiei (in limita specificatiilor initiale)

Cat de mult poti creste vizibilitatea unui site prin mobile marketing


In masura in care numarul celor care acceseaza site-ul de pe mobil este in crestere exponentiala, vizibilitatea poate creste la fel, dar aceasta doar cu conditia ca site-ul sa fie adaptat pentru mobil sau sa aiba o aplicatie pe platformele care detin aproximativ 90% din piata: iOS si Android.

Daca site-ul nu este adaptat la cerintele sistemului de operare, experienta utilizatorului va fi una proasta: va iesi in cateva secunde din site si va cauta la concurenta un site optim.

Beneficiul companiilor care aleg o astfel de promovare, sustine Damian, este acela ca nu pierd clientii care folosesc dispozitivele mobile pentru cumparaturi, asa cum patesc cei care nu au inca dezvoltate astfel de platforme.

„Din portofoliul nostru, exemplul cel mai relevant este La Mama (cu o aplicatie din august 2012), care, odata cu introducerea cardului de fidelitate in aplicatie (martie 2013), si-a crescut in primele doua luni de 3 ori numarul de descarcari – deci numarul de clienti fideli – comparativ cu perioada anterioara. Recunoasterea eficientei aplicatiei a venit, pentru noi, la Mobile Awards Romania 2013, unde am primit premiul al III-lea la sectiunea Best Brand Application”.

Cati bani poti face din mobile marketing


Concurenta din piata de mobile marketing este una relativ scazuta, dupa cum afirma si partenerul din cadrul CevaDesign.ro, care sustine Romania se afla abia intr-o faza de inceput cu implementarea acestui tip de promovare.

„Concurenta nu este mare, avand in vedere momentul in care suntem si potentialul despre care vorbim: fiecare companie din Romania care vrea sa tina mai strans legatura cu clientii, prin intermediul smartphone-urilor. La Mobile Awards 2013 au fost premiate 12 companii, iar daca ne uitam la fiecare dintre ele in AppStore sau PlayStore, Ceva Design este in primii trei, cu 14 aplicatii multi-platforma publicate. Companii care au mai mult de 10 aplicatii mai sunt Ascend si Vitality Media”, a declarat Dan Damian.

Conform acestuia, CevaDesign.ro ar putea inregistra venituri totale si de 120.000 de euro in acest an, dar acest lucru depinde intr-o mare masura de numarul de clienti noi pentru care compania va crea aplicatii.

“Putem considera un pret mediu (spre mic) al aplicatiilor la 4000 de euro, deci de la 10-20-30 de clienti revin veniturile respectiv 40-80-120 de mii euro, dar depinde aici de numarul de contracte incheiate”, a explicat reprezentantul CevaDesign.ro.

Ceva Mai Mult Design (Ceva Design) a fost infiintata in 2004 de Corina si Vali Nagacevschi, avand obiectivul de a furniza servicii in mediul online. Din 2008, odata cu cresterea penetrarii smarphone-urilor in Romania, oferta a fost completata cu servicii de mobile marketing, sustinute impreuna cu noul partener, Dan Damian, experienta cumulata a celor trei in design-tehnic-business fiind de peste 45 de ani. In prezent compania are trei angajati dar lucreaza pe diferite proiecte cu mai multi colaboratori.

Printre cei mai importanti clienti ai CevaDesign.ro se numara lantul de restaurante “La Mama”, Farmaciile Dona, Radio Magic FM, Midocar, Business Days, restaurantul Fibrio, dar si sala de fitness “Lady Fit”, dedicata exclusiv femeilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri