Valoarea pietei europene de publicitate online a depasit 24,3 miliarde de euro

Studiul AdEx Benchmark a aratat ca mediul online a performat cel mai bine in piata de publicitate, cu o crestere totala de 11,5% in 2012. Europa isi continua cresterea puternica atat in pietele dezvoltate, cat si in cele emergente. Diversitatea publicitatii online a fost un factor puternic in ceea ce priveste dezvoltarea economica la nivel european, in ciuda volatilitatii macroeconomice.

“Cu o crestere de 15,3% in 2011 si o crestere puternica de 11,5% in 2012, sectorul nostru rezista trendului european. Display advertising-ul a continuat sa se reinventeze, incurajat atat de recunoasterea display-ului online ca un mijloc de branding, cat si de explozia economiei big data care se bazeaza pe parametrii consistenti oferiti de mediul online“, spune Kimon Zorbas, CEO-ul IAB Europa, confirmand ca traiectoria a fost pozitiva.

Migrarea puternica si constanta a cheltuielilor de publicitate in mediul online, care a urmat tiparele de folosire a media, a sprijinit in ansamblu aceasta crestere puternica. Cererea de publicitate video online a fost o importanta atractie pentru publicitatea de brand, cu o crestere de 50,6% in 2012, atingand aproape 661,9 milioane de euro. Pentru Europa, aceasta este prima data cand reclamele video online au ajuns la o cota de piata de doua cifre, crescand la 12,9%.

Publicitatea in mediul mobil si-a continuat ascensiunea, prezentand o crestere de 78,3% si atingand o valoare totala de 392 milioane de euro. Publicitatea de acest tip reprezinta in acest moment 5% din toate cheltuielile de display online din Europa.

Studiul AdEx Benchmark desfasurat de IAB Europa a impartit piata de publicitate online in 3 segmente principale: Display, Classifieds & Directories, Paid-for-Search. Cresterea in aceste formate de publicitate online a fost sprijinita de schimbarea modului de folosire gadget-urilor si de schimbari in obiceiurile de consum.

In 2012, piata de Display Ad a cunoscut o crestere like-for-like de 9,1%, cu o valoare totala de 7,8 miliarde de euro. Aceasta crestere a fost determinata, in principal, de continutul video online si pe mobil. Parametrii de masurare mai relevanti, masuratorile mai bune pentru campanii, automatizarea imbunatatita si simplificarea procedurii de achizitionare de spatiu de publicitate online dezvoltate de industrie au crescut increderea marketerilor in publicitatea online.

In 2012, valoarea de piata a Classifieds and Directories a fost de 4,5 miliarde de euro si a fost sustinuta de o redistribuire pronuntata a cheltuielilor pentru classified, de la print la online. Continuarea consolidarii acestui sector a crescut scala siteurilor classified, facandu-le pe acestea mai atragatoare pentru publicitari. Amprenta pronuntata a pozitiei Classifieds and Directories din regiunea Scandinava a continuat sa creasca piata europeana. Performante notabile au fost inregistrate in Danemarca (cu o crestere de 20%) si in Suedia (cu o crestere de 23,9%).

Paid-for-Search a experimentat cea mai puternica crestere de like-for-like, de 15,5% - si a avut o valoare de piata de 11,9 miliarde de euro. Rezultatele dinamice ale Rusiei, care a crescut cu 44,9%, au fost un puternic influentator. Cu toate acestea, chiar si cateva dintre cele mai mari si mai mature piete de Search din Europa, ca Regatul Unit sau Germania au continuat sa se dezvolte, ajutate de volumul marit de Search Ads. Cheltuielile crescute din partea publicitarilor de dimensiuni mici si a cautarilor facute de pe smartphone-uri si tablete au contribuit in mod semnificant la aceasta schimbare.

“In timp ce situatia macroeconomica din Europa a indicat un an plin de provocari pentru industria media in 2012, publicitatea online cunoaste o alta situatie. Studiul nostru arata ca motoarele acestei cresteri nu sunt simple piete, care se dezvolta de la o baza precara. Cresterea de ordinul zecilor din economiile online mature, ca regiunea Scandinava sau Regatul Unit, demonstreaza ca investitia in tehnologie, masuratorile imbunatatite si strategiile de monetizare a cresterii numarului de consumatori mobile faciliteaza dezvoltarea sustenabila a publicitatii online", a declarat Daniel Knapp, Directorul Departamentului de Cercetare Publicitara de la IHS Electronics and Media si autorul studiului.

Topul celor 10 tari care conduc in ceea ce priveste publicitatea online a ramas la fel, cu exceptia Rusiei, care a urcat de pe locul 5 pe locul 4, inlocuind Italia. Aceasta a coborat o pozitie si a ajuns pe locul 5. Cea mai mare crestere din piata apartine Rusiei, cu 34%, urmata de Turcia, cu 30,4%.

Top 10

1. Regatul Unit – 6.6 miliarde de euro
2. Germania – 4.6 miliarde de euro
3. Franta – 2.8 miliarde de euro
4. Rusia – 1.5 miliarde de euro
5. Italia – 1.4 miliarde de euro
6. Olanda – 1. miliarde de euro
7. Spania – 0.9 miliarde de euro
8. Suedia – 0.8 miliarde de euro
9. Norvegia – 0.6 miliarde de euro
10. Danemarca – 0.6 miliarde de euro

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri