Retelele sociale debusoleaza guverne, devin o forta in stat si sprijina organizarea revoltelor populatiei si raspandirea vestilor mai rapid si mai eficient decat orice media traditionala. Twitter si Facebook sunt “blesteme” pentru guvernul Turciei zilele acestea, pe masura ce protestele violente continua la Istanbul, Ankara si inca 50 de orase.
Ceea ce a inceput ca un protest pasnic impotriva distrugerii unui parc pentru construirea unui mall s-a transformat rapid intr-o baie de sange dupa ce politia s-a intors impotriva oamenilor pe care, teoretic, ar fi trebuit sa ii protejeze. Tineri au fost ucisi de tancuri, oameni si-au pierdut vederea ca urmare a folosirii, abuzive, a gazelor lacrimogene si a sprayurilor cu piper.

Imagini impartasite pe Twitter arata politia tragand in civili neinarmati. Cladiri ce ofera sanctuar oamenilor raniti sunt, de asemenea, atacate. Mai mult de 1000 de oameni au fost arestati si autoritatile au transmis ca au scos in teren peste 100 de vehicule de politie. Aproape 100 de magazine au fost distruse.


Daunele aduse proprietatilor sunt estimate la peste 11,5 milioane de dolari.

Lance Scott Walker, scriitor american din Turcia, a transmis pe Twitter: “Miros de gaze lacrimogene taie aerul, oameni ciocnesc oale la geamurile din #istanbul”. Tot el scria pe aceeasi retea sociala ca a vazut un autobuz in flacari.

Un blogger turc scria ca media traditionala nu relateaza deloc eficient si corect evenimentele, ascunzand fapte relevante si cenzurand realitatea. In aceste conditii, Facebook si Twitter au devenit adevarate arme de lupta si de propaganda.

Primul Ministru al Turciei, Recep Erdogan, a lovit in Twitter si in social media, in general, pentru ca ar fi raspandit zvonuri si “minciuni” weekend-ul trecut, ajungand pana la a spune ca social media este “blestemul societatii de astazi”. “Este un blestem numit Twitter. Totul este mincinos…Ceea ce se numeste social media este blestemul societatii de astazi”, spune el.

Adevarata ironie este faptul ca Recep Erdogan se mandrea ca este unul dintre cei mai avizi utilizatori de retele sociale – pagina sa de Facebook are 2 milioane de like-uri in timp ce pe pagina de Twitter are 2,7 milioane followeri. Pe Twitter Prim-Ministrul a transmis mesaje ce nu au legatura cu revoltele.



Frustrarea autoritatilor este de inteles – este foarte greu de manipulat si stopat informatia pe retele sociale, indiferent cat incerci sa manipulezi cu televiziunea. Vezi in fotografia de mai jos ce transmitea CNN Turcia vs CNN International. (Foto: TheNextWeb.com )



Un alt utilizator, Elmira Bayrasli, transmitea pe Twitter ca televiziunile locale transmit emisiuni pasnice in loc sa prezinte realitatea de pe strazile marilor orase din Turcia.

Twitter si Facebook, interzise in statul democratic Turcia


Ambele retele sociale au fost inchise pe 1 iunie, a raportat presa internationala, serviciile fiind din nou disponibile o zi mai tarziu. Majoritatea utilizatorilor spun ca retelele au fost blocate de Guvernul Turc.

Turcii s-au incurajat pe retelele sociale sa retrimita fotografii si sa incarce unele noi, pentru a transmite si pe plan mondial evenimentele din tara.



(sursa foto)

“In Turcia, 7,5 milioane de utilizatori urmaresc #TürkiyemDireniyor (Turcia mea rezista). Va avea curaj Erdogan (Prim-Ministrul Turciei – n.r.) sa ii aresteze pe toti?”, se intreaba antreprenoarea Iryana Panchenko pe Facebook.

Mai multe fotografii precum si reportaj video, pe RT.com.

Wall-Street.ro va continua sa va informeze in legatura cu evenimentele din Turcia. Ministerul de Externe sfatuieste romanii sa evite intrarea in Turcia in aceasta perioada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri