Reactiile lor au loc dupa ce Washington Post a dezvaluit ca FBI si Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) utilizeaza porti de intrare ascunse in programe produse de principalele companii informatice americane cu scopul de supraveghea navigatori pe Internet, in cadrul unui program secret numit PRISM.
"Nu am auzit niciodata vorbindu-se despre PRISM", a declarat Steve Dowling, un purtator de cuvant al Apple.
"Nu furnizam niciun acces direct la serverele noastre unor agentii guvernamentale, iar orice agentie de acest tip care cauta date despre un client este necesar sa obtina un mandat judiciar", a adaugat el.
NSA si FBI au acces la serverele a noua giganti americani in domeniul Internetului, intre care Microsoft, Yahoo!, Google si Facebook, cu scopul de a supraveghea activitati in strainatate, au dezvaluit Washington Post si The Guardian joi.
Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat in domeniul informatiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agentia de spionaj NSA si societati in domeniul Internetului.
Contactata de AFP, reteaua de socializarea Facebook a dezmintit, de asemenea, aceste acuzatii, joi. "Nu furnizam vreunei organizatii guvernamentale un acces direct al serverele Facebook", a declarat Joe Sullivan, insarcinat cu securitatea grupului.
Atunci cand autoritatile cer informatii "analizam indeaproape conformitatea cu dreptul a unor asemenea solicitari si furnizam informatii doar in cadrul prevazut de lege", afirma el.
Google a raspuns, intr-un comunicat pentru cele doua ziare, ca nu exista vreo "poarta de intrare ascunsa" catre serverele sale pentru serviciile federale.
Gigantul cu sediul la Seattle (nord-vest) Microsoft a declarat, la randul sau, ca in cazul in care Guvernul efectueaza un asemenea program "voluntar pentru culegere de date despre utilizatori, noi nu participam la el".
Vizat de asemenea, grupul cu sediul in Silicon Valley Yahoo! a negat ca ofera Guvernului un acces direct la utilizatorii sai.