Amazon.com, unul dintre gigantii comertului online, a inregistrat aproape o dublare a vanzarilor titlului intr-o singura zi. Vanzarea “1984” a crescut cu 91% in cursul zilei de luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, titlul ajungand acum pe locul 107 in topul celor mai cautate carti, fata de pozitia 205 pe cat se situa cu o zi inainte.

Cartea intitulata “1984” a fost scrisa de George Orwell in anul 1949 si cuprinde o serie de concepte distopice (societate distopica = prezenta uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o forma oarecare de opresiune sau de control social – conf. DEX) care aveau la baza doar profetii, dar care in prezent se aplica cu usurinta in Statele Unite, unde ingrijorarea fata de un guvern autoritar deghizat ca protector si binevoitor s-a agravat in doar cateva zile.

Interesul crescut pentru acest titlu vine in contextul in care la finalul saptamanii trecute, William Binney, un fost angajat al Agentiei de Securitate Nationala a declarat pentru AP ca NSA din SUA a spionat servere ale unor giganti online precum Google si Facebook, starnind un scandal de proportii pe mapamond.

Mai mult, NSA a interceptat si ascultat fragmente din convorbirile clientilor de telefonie ai Verizon, sute de milioane de astfel de inregistrari fiind la dispozitia Guvernului SUA, conform unui raport al The Guardian. Raportul a fost confirmat joi, chiar de catre directorul National Intelligence, intr-o aparitie, de exceptie, noaptea tarziu.

Fostul angajat al NSA, William Binney, a declarat pentru Associated Press ca estimeaza numarul de inregistrari stocate de institutie la 3 MILIARDE, zilnic.

NSA si FBI se pare ca arunca “o plasa” si mai mare asupra cetatenilor lumii, intr-un program clandestin numit PRISM, si acesta scos in evidenta de presa internationala. PRISM ofera guvernului SUA acces la e-mail-uri, documente, audio, video, fotografii si alte informatii pe care oamenii le incredinteaza unor companii precum Facebook, Apple, AOL, Google, Microsoft, Yahoo, Skype, YouTube si Paltalk.

Sursa foto: captura glogster.com