Efectul Big Brother din SUA: vanzarile cartii "1984", de George Orwell, au explodat pe Internet

Vanzarile cartii “1984”, scrisa de George Orwell, privind schitarea portretulului clasic al unui popor aflat in regim totalitar, supravegheat la fiecare pas, au explodat pe cele mai mari lanturi de magazine online, noteaza PersonalLiberty.com.

Amazon.com, unul dintre gigantii comertului online, a inregistrat aproape o dublare a vanzarilor titlului intr-o singura zi. Vanzarea “1984” a crescut cu 91% in cursul zilei de luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, titlul ajungand acum pe locul 107 in topul celor mai cautate carti, fata de pozitia 205 pe cat se situa cu o zi inainte.

Cartea intitulata “1984” a fost scrisa de George Orwell in anul 1949 si cuprinde o serie de concepte distopice (societate distopica = prezenta uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o forma oarecare de opresiune sau de control social – conf. DEX) care aveau la baza doar profetii, dar care in prezent se aplica cu usurinta in Statele Unite, unde ingrijorarea fata de un guvern autoritar deghizat ca protector si binevoitor s-a agravat in doar cateva zile.

Interesul crescut pentru acest titlu vine in contextul in care la finalul saptamanii trecute, William Binney, un fost angajat al Agentiei de Securitate Nationala a declarat pentru AP ca NSA din SUA a spionat servere ale unor giganti online precum Google si Facebook, starnind un scandal de proportii pe mapamond.

Mai mult, NSA a interceptat si ascultat fragmente din convorbirile clientilor de telefonie ai Verizon, sute de milioane de astfel de inregistrari fiind la dispozitia Guvernului SUA, conform unui raport al The Guardian. Raportul a fost confirmat joi, chiar de catre directorul National Intelligence, intr-o aparitie, de exceptie, noaptea tarziu.

Fostul angajat al NSA, William Binney, a declarat pentru Associated Press ca estimeaza numarul de inregistrari stocate de institutie la 3 MILIARDE, zilnic.

NSA si FBI se pare ca arunca “o plasa” si mai mare asupra cetatenilor lumii, intr-un program clandestin numit PRISM, si acesta scos in evidenta de presa internationala. PRISM ofera guvernului SUA acces la e-mail-uri, documente, audio, video, fotografii si alte informatii pe care oamenii le incredinteaza unor companii precum Facebook, Apple, AOL, Google, Microsoft, Yahoo, Skype, YouTube si Paltalk.

Sursa foto: captura glogster.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Setari Cookie-uri