Educativa, un grup de organizatii private si ONG-uri, a lansat Admitereonline.ro, o platforma prin care studentii se pot inscrie, in doar cateva minute, la cinci universitati din tara. In premiera pentru Europa de Est, tot procesul de inscriere, pana la primirea raspunsului admis/respins, va avea loc online.

Desi se desfasoara procese de admitere online si la cateva universitati din tarile vecine, Romania este prima tara din Europa de Est ce foloseste o platforma integrata pentru mai multe universitati.

Pana in prezent, cinci universitati s-au inscris pe platforma: Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea “Politehnica” din Timisoara si Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi. Candidatii care vor sa se inscrie la aceste universitati completeaza datele de contact si informatiile biografice, scaneaza documentele necesare pentru admitere si le incarca pe platforma. Taxa de inscriere poate sa fie platita online (sau la banca), urmand ca universitatea sa valideze dosarul si sa notifice candidatul prin e-mail. De asemenea, candidatul poate sa vada in orice moment statusul aplicatiei sale pe platforma.

Astfel de platforme sunt implementate de mai multi ani in statele vestice: UCAS functioneaza din 1996 in Marea Britanie, Studielink gestioneaza admiterea la peste 50 de universitati din Olanda, iar CommonApp este platforma de aplicare pentru circa 500 de universitati din SUA, printre care Harvard, Yale si Stanford. Insa de ce este nevoie de un proces de admitere online?

Cum a ajutat platforma UCAS la recrutarea studentilor in Marea Britanie

UCAS este o organizatie non-profit care gestioneaza inscrierea tuturor studentilor la nivel de licenta in Marea Britanie (pe langa alte activitati academice pe care le dezvolta). Prin intermediul platformei UCAS se pot inscrie studenti din orice stat pentru orice universitate din Marea Britanie, fara a fi nevoie de depunerea documentelor fizice anterior primirii deciziei de acceptare la universitate si inceperea cursurilor. Bugetul UCAS pentru 2011 a fost de 33 milioane de lire sterline si are in prezent peste 400 de angajati.

Prin intermediul platformei, a fost posibila recrutarea mai usoara a studentilor internationali, care anual aduc peste 8,5 miliarde de lire sterline in economia britanica, cat si o utilizare mai eficienta a resurselor umane. Cei 400 de angajati ai UCAS gestioneaza admiterea la peste 140 de universitati din Marea Britanie, reusind astfel sa inlocuiasca peste 800 de angajati la toate facultatile. Personalul eliberat astfel se poate ocupa de promovarea cursurilor si dezvoltarea lor, aducand astfel o valoare mai mare academiilor britanice si ajutandu-le sa se mentina in topurile educationale internationale. De asemenea, un numar mai mic de angajati inseamna costuri de personal reduse pentru universitati.

De ce Admitere Online in Romania

Anual, universitatile din Romania primesc peste 100.000 de aplicatii. Un dosar de admitere contine in medie 10 foi A4, ceea ce inseamna ca toate facultatile din tara aduna o coloana de hartie (mai mult de 1.000.000 de foi) de peste 100 m inaltime (fiind mai inalta decat hotelul Intercontinental din Bucuresti sau Casa Poporului). In plus, cele 5 tone de hartie trebuie procesate si verificate manual, arhivate, si in anumite cazuri returnate candidatilor care nu se inmatriculeaza la universitatile unde si-au depus aplicatia. In comparatie, prin utilizarea platformei de Admitere Online, totalul aplicatiilor ocupa cateva sute de GB ce stau in cloud (sunt stocate pe un server online), urmand ca procesarea si verificarea lor sa fie facute inaintea ca aplicatia sa ajunga, in forma completa, la universitate.

Platforma este utila pentru persoanele care locuiesc la distante mari de universitati si care in mod traditional ar trebui sa se deplaseze in alte orase, mergand ore intregi cu trenul pentru a depune multiple seturi de documente la secretariatele universitatilor si pentru a plati taxele de inscriere la casierii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Cand va avea loc Start-up Europe Summit 2019 la Cluj-Napoca?