Protestul de la Seattle va avea loc simultan cu greve la mai multe depozite Amazon din Germania.

Sindicatul german Ver.di, al angajatilor din sectorul serviciilor, a reusit astfel pentru prima data sa aduca o disputa de munca la sediul central al unei companii straine. Reprezentantii sindicatului au subliniat ca actiunea din SUA va fi una simbolica.
"Ceea ce se va intampla la Seattle nu este o greva, ci o actiune de solidaritate cu angajatii din Germania", a declarat un reprezentant al Ver.di.
La protestul de la sediul Amazon din Seattle vor participa mai multe sindicate americane, printre care si bine-cunoscutul Teamsters, scrie Mediafax, care citeaza MarketWatch.
Tensiunile dintre Ver.di si Amazon dateaza de mai mult de un an si vizeaza in principal salariile si conditiile de munca. Neintelegerile au condus, incepand din primavara acestui an, la o serie de greve.
In timpul celei mai recente greve, care a avut loc in luna noiembrie, Ver.di a anuntat ca ar putea organiza actiuni de protest in timpul sezonului de cumpataruri din perioada sarbatorilor de iarna, pentru a atrage atentia companiei.
Sindicatul cere Amazon sa implementeze acordurile de salarizare agreate la nivelul industriei retail din Germania, si nu propria grila. De asemenea, Ver.di vrea ca angajatii companiei sa fie platiti la nivelul sectorului de retail si comert prin posta, in timp ce compania clasifica majoritatea salariatilor ca lucratori in logistica, cu salarii de intrare mai reduse.
Amazon a precizat ca angajatii din Germania sunt printre cei mai bine platiti in sectorul de logistica si ca prefera sa rezolve astfel de chestiuni prin negociere directa cu angajatii, si nu prin negocieri cu sindicatul.
Amazon are aproximativ 9.000 de angajati la cele noua depozite din Germania, cea mai mare piata a companiei in afara SUA. Anul trecut, compania a inregistrat venituri de 8,7 miliarde de dolari in Germania, dintr-un total de 61 miliarde de dolari la nivel global.