Este roman, are 32 de ani si lucreaza pentru Facebook, una dintre cele mai mari si ravnite companii tehnologice din lume. Alexandru Petrescu (foto), tanarul care de un an de zile lucreaza in birourile Facebook din Seattle, are o poveste foarte interesanta, desi pentru a ajunge acolo a indurat multe si nu doar el, ci si familia sa, cu care s-a mutat peste ocean de aproape 25 de ani.

Nu mai vorbeste foarte bine romaneste, dar intelege, insa e lesne de inteles de ce. Pe vremea cand avea numai opt ani (in clasa a doua – n.red), parintii lui, mai precis tatal, au decis sa ia drumul SUA in cautarea “visului american”. Dar nimic nu e simplu, mai ales cand esti un strain intr-o tara straina.

Au inceput de jos, iar Alexandru Petrescu isi aduce aminte cu nostalgie de primul contact cu Occidentul. “Parintii nu stiau decat italiana si franceza, ceea ce i-a fortat intr-un fel sa inceapa de jos. Limba a fost un impediment, iar primul loc de munca al tatalui a fost de spalator de vase intr-un restaurant. Noi eram inca mici. Alaturi de mine a venit si sora mea. (…) Am mers la scoala, am urmat cursul firesc al educatiei. Ne-am adaptat si am crescut impreuna cu societatea de acolo”, a precizat tanarul intr-o discutie cu jurnalistul wall-street.ro . Conform relatarilor proprii, tatal sau lucreaza in prezent ca reparator al echipamentelor de aer conditionat, in timp ce mama sa este vanzatoarea intr-un magazin, iar sora lucreaza in domeniul juridic.

Alexandru Petrescu, aflat pentru prima data in Romania dupa multi ani, lucreaza in prezent ca software engineering lead, dupa ce vreme de mai multi ani s-a ocupat cu dezvoltarea de programe si software si a activat in cadrul mai multor companii.

“M-am angajat la Facebook in urma cu un an de zile, iar in prezent ma ocup de eficientizarea aplicatiilor dezvoltate de Facebook pentru Android. Rolul meu este acela de a implementa solutii prin care sa fac aplicatiile sa devina si mai stabile, mai rapide si mai apropiate de utilizatori. Scopul meu final este acela de a reusi sa interconectez cei peste un milard de utilizatori pe mobil. (…) Important este sa fii pasionat de ceea ce faci. La Facebook nu conteaza cat esti de inteligent, ci poate ce mai important este sa fii dedicat si pasionat in ceea ce faci. Cand te angajezi treci printr-o perioada de teste, intr-un campus, timp de sase luni, in care te indrepti spre domeniul tau de interes. Este important sa ai o pasiune. Nu este ca un loc de munca, este o pasiune”, a spus tanarul.

Lucreaza la Facebook desi nu si-a terminat studiile

Pe langa activitatea pe care o deruleaza la Facebook, tanarul are si un proiect propriu, un start-up, pe care si-a propus sa il dezvolte tot mai mult.

“Cei mai buni ingineri si dezvoltatori de software de la Facebook deruleaza proiecte personale si in afara activitatii de zi cu zi. Inainte de Facebook am lucrat pentru firme de publicitate ca dezvoltator, iar impreuna cu sotia ne-am mutat in diferite orase din SUA. (…) Imi place la Facebook. Am lucrat pentru companii mari, am lucrat pentru companii mici si am interactionat si cu ideea unui start-up, dar dintre cele mai multe imi place unde sunt acum. Imi plac idealurile companiei pentru un dezvoltator”, spune Alexandru Petrescu, care a precizat totodata ca nu a reusit sa isi termine studiile superioare, dar asta a fost mai putin important, zice el. “Eu nu am terminat facultatea. Am studiat la Universitatea de Stat din Arizona, insa am fost pasionat de domeniu. Mie mi-a luat 10 ani sa ajung la un astfel de nivel. Nu trebuie sa ai o diploma ca sa lucrezi la Facebook. Evident, te ajuta, dar totul tine de pasiune”, a mai spus acesta.

Faptul ca nu si-a terminat studiile nu este o noutate, insusi Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, fiind unul dintre marii bogati ai planetei care nu si-a finalizat studiile. Alaturi de Mark Zuckerberg, pe lista celor care nu au mai "dat" pe la scoala se mai numara oameni cu greutate din industrie precum Bill Gates, dar si altii.

L-a cunoscut personal pe Mark Zuckerberg

Alexandru Petrescu a mai spus ca a avut ocazia sa il cunoasca personal si pe Mark Zuckerberg, CEO-ul si cofondatorul Facebook, unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei.

“Am avut un fel de hackathon – unde alaturi de colegi construiesti pe baza unei idei – si o prezinti intregii companii. L-am intalnit pe Mark Zuckerberg o singura data, este o persoana foarte ocupata. El este in Melo Park – eu in Seattle. Il vezi mereu in miscare, insa comenteaza pe paginile de Facebook ale angajatilor, in comunitatea interna, grupul intern pe care il folosim. L-am cunoscut in cadrul unui eveniment. I-am prezentat o idee, era vorba despre un start-up pe care sa il implementam in cadrul companiei”, a precizat Alexandru Petrescu.

Romanii la Facebook: O comunitate importanta

Romanii sunt cunoscuti pentru priceperea pe care o au in domeniul IT si tocmai de aceea marile birouri ale gigantilor tehnologici sunt impanzite de angajati romani. Este si cazul birourilor Facebook in care lucreaza zeci, poate chiar sute de romani. “Sunt romani in Londra, in Seattle, dar mai ales in Menlo Park – sunt romani in toate birourile Facebook la nivel global, insa n-as sti care este numarul lor. (…) Facebook nu incearca sa creasca foarte mult. Ne alegem oamenii cu atenti. Chiar daca eu nu am acelasi background ca cei cu studii. (…) Ca sa ai succes in domeniu trebuie sa pui mana pe un calculator inca de la o varsta frageda pentru a invata programare. O data intrat in aceasta directie este greu sa mai iesi”, spune Alexandru Petrescu.

Alexandru Petrescu a fost prezent la finalul saptamanii trecute la evenimentul Droidcon desfasurat in Bucuresti. Evenimentul a strans nu mai putin de 400 de dezvoltatori din Romania si din regiune, care si-au prezentat in premiera pe piata noile proiecte sau idei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri