Romania revine din nou atentia globala in ceea ce priveste viteza la Internet, depasind cu mult state dezvoltate precum SUA sau tari din Europa de Vest. Cel mai recent raport al Akamai, serviciu care centralizeaza date referitoare la conexiunile la Internet releva faptul ca Romania ocupa pozitia a sasea la nivel global in ceea ce priveste viteza maxima (medie) pentru a accesa Internetul.

Potrivit datelor disponibile, viteza la Internet in Romania s-a ridicat in ultimul trimestru la 58,7 Mbps, in scadere cu circa 7% fata de valoarea inregistrata in trimestrul precedent, dar cu o o evolutie de 29% de la un an la altul.

Viteza maxima (medie) atinsa pe teritoriul SUA a plasat tara pe locul 17 in top, insa nu este o pozitie deloc rusinoasa, avand in vedere numarul de utilizatori activi din aceasta tara este unul urias, comparativ cu tarile din top 10.

Prima pozitie in continuare este ocupata de catre Hong Kong, regiune autonoma din vestul Chinei, cu o viteza de 84,6 Mbps, urmat de Singapore cu 83 Mbps, Coreea de Sud (74,2 Mbps), Japonia, Israel, Romania, Uruguay, Letonia, Taiwan si Luxembourg. Interesant este faptul ca primele cinci pozitii in acest top sunt ocupate de catre tari din Asia, dar observam si o clasare interesanta a Uruguay, stat care a reusit performanta de a-si imbunatati serviciile de Internet si de a creste viteza cu 334% de la un an la altul.

Citeste si:
Trei din zece români utilizatori de internet dețin și carduri de...
Trei din zece români...

Bucurestiul, capitala europeana cu cea mai rapida viteza la Internet

Bucurestiul ocupa locul intai intr-un clasament al capitalelor europene dupa viteza medie a conexiunii la Internet, depasind orase ca Paris, Londra sau Berlin, potrivit unui studiu intocmit de furnizorul britanic de servicii de broadband Hyperoptic, citat de ISPreview la finalul anului trecut.

Locuitorii capitalei Romaniei beneficiaza de o viteza medie de download de 81,18 Mbps, se arata in clasamentul Hyperoptic, care include 33 de capitale europene. Valorile fac referire atat la Internetul utilizat de companii, cat si de gospodarii. Parisul, cu o viteza medie de 78,15 Mbps, se situeaza pe locul al doilea, urmat de Vilnius (Lituania) cu 60,14 Mbps, Stockholm (Suedia) cu 58,37 Mbps si Berna (Elvetia) cu 51,19 Mbps.

De unde o viteza atat de mare la Internet in Romania?

Explicatia este simpla: Romania este o tara mica, daca o comparam cu alte state dezvoltate, avand o populatie de 19 milioane de locuitori, din care gradul de penetrare al serviciilor de conexiune la Internet este de sub 50%, conform datelor disponibile in acest moment. Comparand cu SUA, unde nivelul de penetrare al Internetului a depasit 80%, la o populatie de peste 250 de milioane de locuitori locul 17 este o pozitie chiar foarte buna.

Mai mult decat atat, Romania a intrat in circuitul serviciilor de Internet destul de tarziu, ceea ce a creat si posibilitatea dezvoltarii unei infrastructuri de ultima generatie. Trecerea la Internetul prin fibra optica in Romania a aparut undeva la inceputul anilor 2000, iar inca de atunci s-a dezvoltat, ajungandu-se ca in prezent operatorii de telefonie sa atinga viteze si de 1000 Mbps.

Citeste si:
Numarul liniilor de internet fix de mare viteza, cu mult peste UE
Internetul romanesc, la mare...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri