Am intrebat Ministerul condus de Doina Pana pe ce baza s-a luat decizia intreruperii aplicatiei “Inspectorul Padurii”, informatie aparuta in media, care a fost folosita intens in 2016 pe vremea Guvernului condus de Dacian Ciolos, pentru stoparea taierilor ilegale din Romania. In replica, oficialii Ministerului Apelor si Padurilor a spus ca doreste sa precizeze urmatoarele:

• In anul 2014, la initiativa doamnei ministru Adriana Doina Pana, la momentul respectiv avand functia de Ministru Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, s-au dezvoltat si implementat aplicatiile Woodtracking (obligatorie pentru toti operatorii economici ce pun in circulatie materiale lemnoase) si IWoodtracking (destinata agentilor constatatori – personal silvic, politisti, jandarmi etc) - cunoscute sub denumirea „RADARUL PADURILOR”. Totodata, ca urmare a colaborarii cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, a fost creata posibilitatea ca orice cetatean, care observa in trafic un transport de material lemnos, sa poata verifica legalitatea acestuia prin apelarea numarului de urgenta 112 (o statistica a apelurilor se poate consulta accesand site-ul www.112.ro sectiunea „Informare publica”). Aceste actiuni au avut un impact major asupra reducerii taierilor si transporturilor ilegale de materiale lemnoase.

• In anul 2016, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a realizat aplicatia pentru mobil „Inspectorul Padurii” - o varianta simplificata a aplicatiei „Iwoodtracking” destinata populatiei, pe baza aceluiasi contract prin care s-a realizat „RADARUL PADURILOR” (nu asa cum gresit a comunicat doamna ministru Cristiana PASCA-PALMER prin comunicatul de presa din data de marti, 19 iulie 2016 – „Inspectorul Padurii” reprezinta rezultatul muncii unei echipe de voluntari, care si-au oferit serviciile benevol. Vorbim despre o echipa de profesionisti din domeniul IT care, din dragoste pentru mediu si pentru padure, au ales sa sprijine demersul nostru.”).

In concluzie, aceasta aplicatie („Inspectorul Padurii”) este disponibila in continuare gratuit in magazinele de aplicatii pentru platformele mobile, iar Ministerul Apelor si Padurilor nu are intentia de a „intrerupe” functionarea acesteia, puncteaza actualii oficiali ai Ministerului.

Sursa foto: Shutterstock: TutuIonatan