23 Martie 2011

Brokerii: FP va deveni o actiune de refugiu, cum este BRD sau Petrom



Bursa a crescut si marti, cu 0,78%, pentru a doua zi consecutiv, desi pietele europene au inregistrat corectii usoare, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) au asigurat peste jumatate din lichiditate, informeaza Mediafax.

Majoritatea actiunilor au deschis sedinta la preturi in usoara ascensiune, piata mentinandu-se pe linia ascendenta din precedenta sesiune, iar investitorii au vizat cu precadere titlurile SIF-urilor, care au consemnat cele mai vizibile cresteri, si ale Fondului Proprietatea.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede ca interesul investitorilor pentru tranzactionare a fost influentat in ultimele saptamani de dividendele propuse de companii, in special de SIF-uri, dar si de apropierea datelor de desfasurare a adunarilor generale ale actionarilor.

"Dividendele anuntate de cele mai multe companii au fost un prilej bun pentru investitori si pentru speculatori sa intre la tranzactionare. Practic, acum se cumpara pe zvon si asteptari si se va vinde ulterior pe stire, cand se vor stabili dividendele si bugetele companiilor, dar si dupa ce vor trece datele ex-dividend (dupa care cumparatorul unor actiuni nu mai are dreptul sa primeasca dividende - n.r). In plus, in ultima luna s-a vazut ca au intrat bani noi in piata care au sustinut cresterile, in special pe Fondul Proprietatea, dar si ca s-au deblocat niste bani din vanzarea actiunilor FP", a declarat Ciudin.

El spune ca un indiciu pentru intrarile noi capital strain in Romania este aprecierea leului in raport cu euro.

Totodata, Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, considera ca investitorii au revenit mai rapid in piata in ultimele sedinte si pentru ca bursa locala nu a reactionat puternic la impactul evenimentelor generate de dezastrul din Japonia.

"In plus, faptul ca mai multe banci au inceput sa anunte previziuni pozitive arata ca devenim ceva mai vizibili si pentru straini si cred ca asta se poate observa in comportamentul bursei romanesti", a mai spus Barbulescu.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni era in crestere cu 0,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,87% peste nivelul de luni.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut mai lent decat titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) si au temperat ascensiunea indicelui BET-FI la 2,13%. Titlurile FP sunt analizate, incepand de luni, in calculul indicelui BET-FI.

Astfel, la finalul sedintei de marti, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a incheiat ziua in urcare cu 1,11%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 37,2 milioane lei (8,9 milioane euro), suma cu 21% mai redusa decat rulajul din sesiunea anterioara, de 47,2 milioane lei (11,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea si actiunile SIF Moldova au avut rulaje apropiate, 7,9 milioane lei si, respectiv, 7,3 milioane lei. Cel mai recent transfer cu actiunile FP a fost efectuat la 0,612 lei, pret in crestere cu 0,16%, iar titlurile SIF Moldova au avansat cu 2,92%, la 1,446 lei.

Ciudin crede ca actiunile Fondului Proprietatea vor deveni titluri pe care vor intra numai investitori pe termen lung, deoarece variatiile foarte reduse consemnate de la listare nu ofera speculatorilor posibilitati de a obtine castig intr-un interval scurt de timp.

"Va deveni o actiune de refugiu, cum este BRD sau Petrom. Cel putin pana in luna mai, cand va fi reluat procesul de despagubire in actiuni FP, nu cred ca vom vedea speculatori pe aceste actiuni. Din mai vor intra noi pachete, la preturi apropiate de cel de la bursa, deci, viitorii actionari vor fi mai dispusi sa vanda", a adaugat brokerul.

Fondul Proprietatea a anuntat luni ca la finalul lunii februarie avea o expunere de 1,65% din activele totale pe titluri emise de companii din Austria si 2,7% din activul net era reprezentat de actiuni din sectorul bancar. Activele totale ale FP totalizau la finele lunii februarie de 16,251 miliarde lei, astfel ca expunerea pe Austria era de 268,1 milioane lei. Totodata, in functie de valoarea activului net, actiunile din sectorul bancar erau evaluate la 434,9 milioane lei.

Barbulescu crede, deasemenea, ca actiunile FP vor fi vizate in special de investitorii pe termen lung, iar pretul acestor titluri va fi influentat de reluarea procesului de despagubire in luna mai.

Totodata, el spune ca plasamentele Fondului Proprietatea pe o bursa externa nu ar trebui sa ii surprinda pe investitori, intrucat strategia de investitii a Franklin Templeton nu se limiteaza numai la piata din Romania.

Actiunile SIF Oltenia au inregistrat al treilea rulaj din piata, de 5,1 milioane lei, si au avansat cu 2,25%, la 1,542 lei.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%.



Citeste si