5 Aprilie 2011

Consortiul Renaissance, BT, Romcapital si EFG va intermedia CEA MAI MARE OFERTA de pe Bursa



Comisia de selectie a intermediarului ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a declarat castigator consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities, cu care vor fi incepute negocieri pentru incheierea contractului.

"Actiunea a fost finalizata cu succes, avand in vedere ca, la o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Anterior, in cursul zilei de luni surse prezente la licitatie au declarat pentru Mediafax ca asocierea Renaissance Capital (cea mai mare banca de investitii din Rusia) cu BT Securities, Romcapital si EFG Securities a obtinut cel mai mare punctaj.

"Oferta care a intrunit cel mai mare punctaj total si care a fost declarata Oferta castigatoare este oferta Sindicatului de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited; EFG Eurobank Securities; BT Securities; Romcapital, care a fost declarat Ofertant selectat. Oferta castigatoare a intrunit 92,5 puncte (dintr-un total de 100 posibile). Oferta Financiara depusa de Ofertantul selectat reprezinta 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare", se precizeaza in comunicat.

Conform mai multor surse prezente la licitatie, consortiul condus de Renaissance Capital a fost urmat, la mare distanta, de asocierea Goldman Sachs - UniCredit CA IB Securities, cu 68,6 puncte.

Pe pozitia a treia s-a plasat consortiul Nomura - Alpha, cu 67,7 puncte, iar al patrulea punctaj a fost obtinut de Raiffeisen Capital&Investments, Morgan Stanley si Raiffeisen Centrobank. Cel mai mic punctaj dintre cei cinci competitori ramasi in cursa l-a avut consortiul ING Bank - UBS, potrivit surselor.

OPSPI a analizat intr-o prima faza oferta tehnica depusa de sase consortii.

In ultima faza de selectie au fost deschise si ofertele financiare, iar punctajul final a fost format in proportii egale (50%-50%) din rezultatul obtinut la oferta tehnica si cel de la oferta financiara.

In oferta financiara consortiul Renaissance Capital - BT Securities - Romcapital - EFG Securities a solicitat un comision de 0,325% din valoarea ofertei. Consortiul Raiffeisen Capital&Investments-Morgan Stanley-Raiffeisen Centrobank, plasat pe a doua pozitie dupa oferta financiara, a cerut 0,7% din valoarea ofertei.

Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri. Oferta secundara, estimata la 510 milioane euro, potrivit celui mai recent pret de la bursa, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Potrivit caietului de sarcini, consortiul castigator trebuie sa finalizeze oferta de vanzare in termen de patru luni de la semnarea contractului de intermediere.

Coform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din actiuni.

Rusii de la Renaissance Capital opereaza mai ales in tarile emergente, fiind una dintre cele mai cunoscute banci de investitii specializata in operatiuni de M&A.

Renaissance impreuna cu FTSE Group au conceput indicele FTSE Renaissance IPO Composite Index, care urmareste evolutia IPO-urilor la nivel global.

Banca are sub administrare si fondul IPO Plus, singurul fond mutual care investeste doar in companii listate recent pe bursa.

Cum comentati rezultatul? Ce asteptari aveti de la cea mai mare oferta de pe Bursa, cea prin care statul va vinde 9,84% din actiunile OMV Petrom?



Citeste si