13 Aprilie 2011

Ce trebuie sa stii ca INVESTITOR despre oferta Petrom



Chiar daca investitorii de retail din Romania nu vor putea sustine singuri cea mai mare oferta publica din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB), brokerii conteaza si pe banii acestora pentru a subscrie o parte din actiunile Petrom (SNP) scoase la vanzare de catre Ministerul Economiei. Ce pasi ar trebui sa urmeze investitorii pentru a participa la oferta?

Ce spun brokerii din consortiul castigator

Perioada de subscriere se va desfasura cel mai probabil in aceasta vara, existand sanse ridicate ca aceasta sa fie foarte similara IPO-urilor desfasurate in trecut la Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN).

Este destul de posibil sa vedem o procedura de subscriere asemanatoare ultimelor oferte publice pentru ca nu vrem sa complicam viata nimanui sau sa bulversam investitorii obisnuiti cu o anumita desfasurare a lucrurilor. Detaliile vor fi stabilite dupa discutiile cu Ministerul, care probabil va avea un cuvant de spus”, a declarat Laurentiu Floroiu (foto), directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, una dintre cele patru firme de brokeraj care au castigat licitatia pentru intermedierea ofertei de la Petrom.

Sursa imagine: Compania



Cum se va subscrie

In cadrul ofertei ar putea sa fie stabilita si o valoare minima a subscrierii facute de un singur investitor. Practic subscrierea va trebui sa reprezinte cel putin contravaloarea unui anumit numar de actiuni SNP.

Investitorii vor depune banii intr-o serie de conturi bancare stabilite de intermediari. Validarea subscrierii are loc in momentul in care actiunile sunt platite integral. Investitorii vor trebui sa tina cont si de comisioanele percepute pentru transferul bancar, precum si de timpul necesar pentru ca banii sa ajunga in contul colector. Exista posibilitatea ca subscrierea sa fie anulata daca banii nu ajung in contul colector pana la o data prestabilita.

In momentul de fata nu este foarte clar ce se va intampla in situatia in care oferta secundara de la Petrom va fi suprasubscrisa, oficialii consortiului castigator neputand sa ofere inca detalii despre acest aspect.

De asemenea, daca s-ar proceda precum in cazul listarii Transgaz, in cursul perioadei de oferta subscrierile se pot face in mai multe transe. Astfel, ar putea exista o transa pentru subscrierile mari in cadrul careia vor fi acceptate doar cererile pentru un numar ridicat de actiuni (in cazul TGN valoarea actiunilor subscrise trebuia sa depaseasca 0,5 milioane lei).

O alta transa ar putea sa fie rezervata investitiilor mai mici (de exemplu, subscrierea a minim 100 actiuni).

Nu in ultimul rand ramane de vazut daca statul va decide sa acorde o transa cu preturi preferentiale investitorilor din Romania, asa cum brokerii si Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) au cerut in ultimele saptamani.

Sursa imagine: sxc.hu


Care sunt documentele necesare

Persoanele fizice care subscriu in nume propriu vor avea nevoie de buletin sau o carte de identitate (original si copie), precum si de o copie dupa dovada efectuarii platii prin virament bancar.

Pe langa aceste documente, persoanele fizice care subscriu in numele altcuiva vor trebui sa depuna o procura (original si copie) eliberata in mod special pentru subscrierea valorilor mobilare care fac obiectul ofertei publice sau procura generala in forma autentica.

In cazul persoanelor juridice din Romania, va trebui sa fie depusa o copie dupa codul unic de inregistrare si actul doveditor al calitatii reprezentantului legal al societatii insotit de un certificat de la Oficiul Registrului Comertului, eliberat cu 10 zile lucratoare inainte de data subscrierii. Daca persoana care semneaza formularul de subscriere nu este reprezentantul legal al societatii, aceasta va trebui sa aiba o imputernicire in original.

De asemenea, persoana in cauza va trebui sa prezinte o copie dupa dovada efectuarii platii prin virament bancar si un buletin de identitate.

Sursa imagine: sxc.hu


Locul subscrierii

Potrivit lui Laurentiu Floroiu, este posibil ca persoanele interesate sa subscrie vor putea sa faca acest lucru doar prin intermediul unitatilor bancare din cadrul consortiului. EFG Eurobank detine prin intermediul Bancpost o retea de 284 de unitati si agentii bancare in Romania. De cealalta parte reteaua Bancii Transilvania trece de 540, la care se mai adauga sucursalele BT Securities.

“Si in cazul Transelectrica distributia s-a facut doar prin intermediul unitatilor Raiffeisen sau Intercapital. La acel moment mai exista posibilitatea ca orice firma de brokeraj sa stranga ordine de la clienti pe care le impacheta la nivelul ei si apoi venea la noi cu respectivul pachet”, explica Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.

Intermediarii ofertei Petrom vor face publica o lista a unitatilor unde se poate face plata in cadrul Prospectului de Oferta, document ce va fi intocmit in lunile urmatoare.

Sursa imagine: robinsonfitout.com



Citeste si