29 Iunie 2011

Salariul mediu la o companie listata: 850 de euro. Cat incaseaza angajatii firmelor de pe Bursa



Restructurarile si revenirea timida a economiei romanesti au dus la o crestere a salariilor platite de companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2010. In medie, angajatul unei societati de pe BVB a castigat cu aproape 600 de lei mai mult anul trecut decat in 2009.

Cele mai mari salarii...

Societatile de investitii financiare (SIF) conduc detasat topul salariilor medii oferite in 2010, potrivit unei analize Wall-Street.ro in care au fost incluse 67 de companii listate pe Bursa. In general, salariul mediu lunar in cadrul unui SIF variaza intre 10.000 de lei si 15.000 de lei.


... si cele mai mici salarii

Cele mai mici salarii le-a dat anul trecut firma de turism THR Marea Neagra (EFO) – 1.082 lei/luna. Urmeaza producatorul de panificatie Boromir (SPCU) cu 1.185 lei/luna

EFO este de altfel una dintre companiile care au micsorat cel mai mult salariile in 2010. Salariul mediu de la THR Marea Neagra a scazut cu 20%, de la 1.360 lei/luna, la 1.082 lei/luna.


Cum ar putea sa evolueze salariile in 2011

Salariile oferite de companiile listate au avut o tendinta clar ascendenta in 2010. Un numar de 53 de societati au marit remuneratiile pe care le-au oferit angajatilor, in vreme ce doar 14 au scazut salariile.

Per total, salariul mediu dat in 2010 de o firma listata a fost de 3.607 lei/luna, cu 18,7% mai mult decat cel din 2009 (3.038 lei/luna).

„Fiecare companie este un caz aparte, dar in principiu evolutia se datoreaza restructurarilor facute in randul angajatilor. Acestea au dus la o profitabilitate mai buna a companiilor. De asemenea trebuie mentionat ca adesea au fost restructurati angajatii cu salarii mici, astfel ca remuneratia medie pe firma a crescut si datorita acestui element”, a declarat Adrian Danciu.

Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta ca salariile sa continue sa creasca, pe masura ce companiile isi imbunatatesc eficienta financiara ca urmare a restructurarilor din perioada de criza.

Ma astept ca tendinta sa ramana una pozitiva, societatile urmand de asemenea sa puna un accent mai mare pe buna instruire a personalului. Salariile vor continua sa urce, insa cu o rata de crestere mai mica decat productivitatea muncii. Mai trebuie adaugat si faptul ca evolutiile depind si de mersul global al economiei, care recent a inceput sa fie pus la indoiala”, spune Danciu.

Anul trecut, cel mai mult au urcat salariile de la SIF Transilvania, cresterea fiind de 102,3% comparativ cu 2009. Salturi importante au mai fost notate in dreptul Electroarges (+28,5%), Compa (28,2%) si Banca Transilvania (17%).





Citeste si