3 August 2011

Ce urmeaza pentru pietele financiare dupa Acordul din SUA ?



Noul plafon de indatorare al SUA a fost aprobat si de Senatul american. Cum vor evolua ulterior pietele financiare ramane insa marele semn de intrebare, expertii intrecandu-se in estimari pentru perioada imediat urmatoare.

Scenarii dupa votul Senatului SUA

Scenariul clasic prevazut de analistii financiari dupa aprobarea plafonului de indatorare din SUA este simplu: revenirea pietelor de actiuni, o cadere cel putin pe termen scurt a aurului, precum si o crestere a dolarului american pe masura ce incertitudinea legata de un posibil default al SUA dispare.

Cei mai optimisti considera ca minimele de 1.230 – 1.250 puncte pe indicele S&P 500 vor fi uitate rapid in urmatoarele doua saptamani, revenirea pietelor de actiuni fiind cea mai probabila dupa votul Senatului american. Intr-un interviu acordat Fox News, Jeff Saut, managing director in cadrul companiei de servicii financiare Raymond James, adauga faptul ca actiunile vor inchide anul 2011 in crestere comparativ cu nivelurile actuale

Un vot pozitiv al Senatului SUA este asteptat sa loveasca pretul aurului, pe masura ce aversiunea fata de risc a investitorilor se va reduce. Sustinatorii metalului pretios spun insa ca rezolvarea problemelor din Statele Unite este doar una temporara, presiunile asupra dolarului vor continua, iar aurul, implicit, va continua sa castige teren pe termen lung.

David Bouckhout, Senior Commodity Strategist in cadrul TD Securities, recomanda investitorilor sa profite de eventualele corectii ale aurului si sa cumpere la atingerea unor minime de moment.



Caderea pietelor in ciuda acordului din SUA?

Exista insa si persoane care se opun scenariului „mainstream” si spun ca pietele de actiuni ar putea sa scada in ciuda acordului din Congresul american.

Cresterii plafonului de datorii este vazuta fara indoiala pozitiv de catre piete.

In schimb, taierile bugetelor de cheltuieli incluse in pachetul legislativ ce vizeaza cresterea plafonului de indatorare, reprezinta un lucru negativ pentru pietele de capital. Acelasi proiect legislativ vizeaza si reducerea sumelor pentru programul de asigurari sociale administrat de Guvernul SUA – un alt minus in viziunea investitorilor de pe bursa. Toate amendamentele aduse Bugetului poti fi consultate aici.

Practic, in urma acordului din SUA, investitorii s-au ales cu o confirmare a unui lucru deja prevazut – evitarea default-ului – dar si cu mai multe reduceri de cheltuieli vazute prost in piata. In aceste conditii devine clar de ce o parte din investitori se asteapta ca bursele sa scada in ciuda intelegerilor din Congres.

Un editorialist al CNBC subliniaza si faptul ca perioada actuala se aseamana foarte mult celei din 2008, in care SUA a demarat programul de sprijinire a institutiilor financiare din SUA (TARP). Mai exact, la acea data pietele erau asteptate sa se prabuseasca in cazul in care programul TARP nu ar fi fost aprobat de Congres. Si acum pietele sunt asteptate sa cada in situatia in care nu s-ar ajunge la un acord privind cresterea plafonului datoriilor.

Bursa americana a scazut usor si apoi a evoluat orizontal dupa primul vot al TARP. In mod surprinzator, adevarata prabusire a avut loc dupa ce pachetul de stimuli financiari a fost ratificat de catre presedintele George Bush.


De miercuri, problemele Europei revin in centrul atentiei

Ce se intampla dupa stabilirea unui nou prag de indatorare in SUA ? Trezoreria americana va emite noi obligatiuni in piata pentru finantarea cheltuielilor guvernamentale, iar investitorii isi vor reindrepta atentia spre criza datoriilor suverane ale tarilor europene.

„Ne vom intoarce din nou privirea spre Europa, iar investitorii vor astepta datele macroeconomice din SUA, precum cele privind evolutia numarului locurilor de munca”, a declarat, pentru CNBC, Art Cashin, director de operatiuni in cadrul bancii elvetiene UBS.

De remarcat ca in timp ce atentia mapamondului a fost indreptata catre plafonul datoriilor din SUA, Italia si Spania au mai batut un record negativ, costurile de finantare ale celor doua tari atingand noi maxime. Dobanda titlurilor de stat italiene la 10 ani s-a apropiat de 6,3%, in vreme randamentul obligatiunilor emise de Spania s-a cifrat la aproximativ 6,5% in cursul zilei de marti.

De asemenea, euro a pierdut teren in favoarea mai multor valute importante, in vreme ce Bursa de la Milano a atins minimul ultimelor 27 de luni.

Miercuri sunt programate intalniri intre oficialii guvernamentali din Italia si cei ai Bancii Centrale, in timp ce premierul Silvio Berlusconim, este asteptat sa se adreseze Parlamentului cu privire la turbulentele din piata, informeaza Reuters.



Citeste si