11 August 2011

Ce profituri ar putea sa inregistreze companiile farmaceutice in primul semestru



Cu o singura exceptie, companiile farmaceutice listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt asteptate sa reporteze profituri in crestere la sfarsitul primului semestru (S1), continuand tendinta ascendenta din ultimii ani, se arata intr-un raport de analiza realizat de Broker Cluj.

Antibiotice Iasi

Antibiotice (ATB) are o estimare de profit net semestrial cifrata la 18 milioane lei, cu 4% mai mult decat in prima jumatate din 2010. Cifra de afaceri a companiei din Iasi ar putea sa urce pana la 124 milioane lei, reprezentand o crestere de 7,1% fata de perioada similara din anul precedent.

„Estimam o crestere usoara a profitului net. Nivelul estimat al profitului net egaleaza practic valoarea bugetata pentru anul in curs. Consideram ca exportul va contribui in continuare favorabil la rezultatele companiei. Din evolutia istorica a rezultatelor observam ca societatea inregistreaza o profitabilitate mai buna in primele doua trimestre ale anului dupa care rezultatele sunt mai slabe”, mentioneaza Igor Popov, autorul raportului Broker Cluj.


Biofarm

Biofarm (BIO) ar putea sa inregistreze cea mai mare crestere a profitului la semestru, din sectorul farmaceutic. Castigul net pentru intervalul ianuarie – iunie 2011 este prognozat la 10,8 milioane lei, in urcare cu 12,5%. O rata a cresterii similara a fost estimata si in cazul cifrei de afaceri, care ar putea sa atinga 47 milioane lei.

„Pentru Biofarm estimam o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare parte a veniturilor companiei (56%) provin din vinzarea medicamentelor fara prescriprie medicala. Ca si in cazul Antibiotice, un profit mai mare se obtine in primele 6 luni ale anului, scenariu care consideram ca se va repeta si in acest an”, este de parere analistul Broker Cluj.


Zentiva

Zentiva este singura companie farmaceutica listata pentru care proiectiile la semestru sunt negative. Profitul net este asteptat sa coboare cu 3,7%, in vreme ce scaderea profitului operational a fost estimata la 4,7%.

„Pentru primul semestru din 2011 prognozam o temperare a cresterii veniturilor. Primele trei luni au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 4%. Am estimat o cifra de afaceri de 130 mln. lei pentru S1, in crestere cu 2,4%. Pe termen mediu si lung potentialul de crestere a veniturilor ramine unul important”, spune Igor Popov.



Citeste si