15 August 2011

Castigatorii si pierzatorii de pe Bursa. Cum se traduc rezultatele companiilor?



Companiile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au facut un profit net cumulat de 3,89 miliarde lei (909 milioane euro) in primele sase luni ale anului, cifra fiind in crestere cu 157% comparativ cu primul semestru din 2010. Ramane insa de vazut daca rezultatele vor putea inclina balanta in favoarea cumparatorilor, sau daca pesimismul international se va traduce intr-un nou val de scaderi pe BVB.

Rezultate per ansamblu pozitive

Un numar de 38 dintre cele 64 de companii care si-au publicat datele financiare pana la acest moment au raportat o imbunatatire a profitabilitatii la semestru.

La nivelul cifrei de afaceri, aceasta a crescut cu 24,8%, de la 16,98 miliarde lei in S1 2010, la 21,2 miliarde lei in primele sase luni ale acestui an. In totalul cifrei de afaceri nu au fost incluse companiile financiare, precum SIF-urile, BRD sau Fondul Proprietatea.

Petrom, Fondul Proprietatea si BRD sunt companiile care au inregistrat cel mai mare profit in intervalul ianuarie – iunie, la capatul opus al clasamentului aflandu-se Oltchim, Mechel Targoviste si Electroputere Craiova.

Per total, 48 de emiteni au facut profit in perioada analizata, ceilalti 16 inregistrand un bilant negativ. De notat si faptul ca sapte companii au reusit sa revina pe profit in primul semestru, in vreme ce doar patru au trecut pe pierdere.


Top 10 cele mai mari castiguri

Avand in vedere ultimele evolutii, Petrom a devenit o companie si mai atractiva pentru investitori. Producatorul petrolier a inregistrat un castig net de 1,87 miliarde lei (437 milioane euro) in S1, cu 15% mai mult decat in prima jumatate din 2010, in vreme pretul actiunilor a continuat sa scada.

Statul roman a incercat fara succes in luna iulie sa vanda un pachet de aproape 10% din titlurile SNP, insa cu toate acesteea profitul pe actiune al companiei continua sa urce. De remarcat faptul ca Petrom a facut intr-un semestru profit aproape cat suma pe care statul vroia sa o ia pe pachetul scos la vanzare luna trecuta - 489 milioane euro.

Si in cazul Fondului Proprietatea se poate remarca o crestere a profitului, in ciuda faptului ca in piata titlurile FP devin tot mai subevaluate. Fondul a facut un profit de 543,1 milioane lei in prima jumatate din acest an, cu 158% mai mult decat in perioada similara din 2010. Pe Bursa insa, actiunile FP sunt in scadere cu 29% fata de cotatia stabilita in prima zi de la listare.

BRD si Transelectrica sunt singurele companii din top 10 care au inregistrat rezultate mai slabe decat in primul semestru din 2010. Banca si-a redus profitul cu 23,2%, pana la 281,5 milioane lei, in vreme ce transportatorul de energie electrica a inregistrat o scadere minora a profitului, de 3,8%, pana la 255,2 milioane lei.


Top 10 cele mai mari pierderi

Chiar daca si-a imbunatatit balanta dintre venituri si cheltuieli, Oltchim Ramnicu Valcea ramane compania cu cele mai mari pierderi de pe Bursa. Combinatul chimic a inregistrat un minus de 70 milioane lei in S1, comparativ cu pierderile de 177 milioane lei din primele sase luni ale anului trecut.

Afacerile Oltchim au crescut cu aproape 70%, in vreme ce datoriile companiei au ajuns la 2,44 miliarde lei.

Nici rusii de la Mechel Targoviste nu au reusit sa aduca combinatul siderurgic pe linia de plutire, in primul semestru acesta inregistrand pierderi de 63 milioane lei, in crestere fata de cele de 48 milioane lei din 2010.




Citeste si