4 Octombrie 2011

Ultimul trimestru incepe cu Octombrie Rosu pe Bursa. Mai crede cineva in crestere?



Dupa cel mai prost trimestru din ultimii trei ani ani, Bursa de Valori Bucuresti intra in ultima parte din 2011 fara prea multe perspective pozitive: octombrie este cea mai proasta luna pentru BET, tensiunile din zona euro se accentueaza, iar brokerii cu greu indraznesc sa spere la o cursa de recuperare.

Brokerii: In cel mai bun caz ramanem doar cu pierderile de acum

Brokerii locali se declara mai degraba pesimisti pentru ultimele trei luni din acest an, mai ales in conditiile in care “la nivel macroeconomic nu a avut loc nicio schimbare importanta care sa indice o imbunatatire a situatiei din piete in perioada urmatoare”.

“Realist vorbind, nu am vazut masuri clare ale guvernelor care sa ma faca sa astept o revenire. Inclin sa cred ca vom avea un trimestru negativ. In cel mai optimist caz vom ramane in aceasta zona, desigur cu volatilitate, dar fara alte scaderi importante”, considera Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Intercapital Invest.


Erste Group: Scaderile au fost prea mari. Am putea sa vedem "corectii pozitive"

Analistii Erste Group au o viziune usor mai optimista cu privire la evolutia pietelor in ultimul trimestru. Acestia mizeaza pe o posibila serie de cresteri moderate, care sa corecteze practic prabusirea din ultimele luni.

Chiar si asa insa, acestia subliniaza faptul ca investitorii sunt pesimisti in privinta burselor din Europa Centrala si de Est (ECE), acelasi sentiment fiind de altfel valabil pentru intregul continent.

Actiunile ar putea sa beneficieze de pe urma unei situatii care a fost exagerata, sentimentul de pe burse imbunatatindu-se in conditiile absentei unui val de stiri negative. Indica acest lucru faptul ca scade aversiunea fata de risc din piete? Nu, nu credem asta. Este interesant insa de notat faptul ca asteptarile privind evolutiile majoritatii pietelor sunt in crestere”, se mentioneaza intr-un raport pe trimestru patru al bancii austriece.


Cum arata T4 in SUA?

Daca in Romania octombrie este cea mai proasta luna pentru piata de capital, in SUA, apogeul scaderilor se atinge in septembrie. Aceasta este concluzia unui statistici (tabel 1) pe ultimii 50 de ani, realizata de compania britanica de investitii Bespoke Investment Group.

Indicele american Dow Jones a pierdut pe parcursul ultimelor cinci decenii in medie 0,79% in luna septembrie. Anul acesta, DJIA a suferit o corectie de 6% in aceeasi luna.

De remarcat faptul ca, din punct de vedere istoric, Bursa de la New York a urcat constant in ultimele luni ale anului. Acelasi lucru se remarca si in cazul statisticii aferente pietei romanesti.




Citeste si