Bursa de la Bucuresti a crescut miercuri cu 1,06%, intr-o piata in care investitorii au luat deciziile de tranzactionare in functie de evolutia burselor externe si unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 72% din lichiditate, informeaza Mediafax.
Din cele 22 de sedinte din luna noiembrie, bursa a incheiat in crestere doar sapte, astfel ca raportat la nivelul de la finalul lunii octombrie indicele general BET-C este cu 7,5% mai jos.

Astfel, dupa scaderea din luna noiembrie, piata si-a accelerat corectia din acest an la 16,9%.

In sedinta de miercuri, piata a trecut pe crestere doar in ultima ora, insa volumele de actiuni tranzactionate au ramas reduse in majoritatea cazurilor, iar titlurile Fondului Proprietatea au dominat din nou lichiditatea. Operatiunile cu titlurile FP au asigurat 72% din rulajul pietei actiunilor.

"In ultimele sedinte piata a intrat intr-o amorteala, iar asta s-a vazut si in volumele de tranzactionare de pe majoritatea actiunilor. Desi titlurile Fondului Proprietatea au atins luni un nou minim, lichiditatea nu a fost una surprinzator de mare. In conditiile in care un investitor vrea sa vanda un pachet mai mare, pretul intra cu usurinta pe o directie descendenta. A fost foarte usor ca pretul sa se duca spre minim atat timp cat cumparatorii sunt din ce in ce mai rari, iar vanzatorii pun in continuare presiune", a declarat pentru Mediafax Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Dupa primul minut al sedintei de miercuri a fost realizat un deal cu 0,36% din actiunile Fondului Proprietatea, pentru 20,5 milioane lei (4,7 milioane euro). Titlurile au fost cedate la 0,42 lei, pret cu 0,71% sub ultima cotatie de marti.

Pe piata principala, actiunile au incheiat ziua in stagnare, la 0,4231 lei, iar operatiunile au cumulat aproape 7,2 milioane lei.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,45% peste inchiderea sesiunii precedente.

Indicele BET-FI a avansat cu 2,29%, fiind sustinut in special de cresterile de pana la 4,87% inregistrate de titlurile celor cinci SIF-uri. Indicele include si actiunile Fondului Proprietatea.

"Votul pentru cresterea pragului la SIF-uri ramane deocamdata un punct de inflexiune. Desi isi pierde din putere, momentul in care se apropie dezbaterea reuseste sa-i agite pe cei ce vor sa speculeze acest moment. Chiar daca ar ajunge o certitudine, la scurt timp dupa votul final probabil ca potentialul de crestere ar fi epuizat, legea urmand sa isi produca efectul abia dupa introducerea in actul constitutiv a noilor prevederi", a afirmat brokerul.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat sedinta in urcare cu 1,76%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 38,6 milioane lei (8,8 milioane euro), suma cu 45% peste rulajul sedintei precedente, de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro).

"Ultima luna a anului poate produce surprize. Ma astept la decizii importante pe plan extern vis-a-vis de problemele datoriilor suverane, decizii care ar misca pietele, iar aceasta volatilitate va duce si la cresterea lichiditatii, inclusiv pe bursa din Romania. Cred ca vom avea o luna decembrie destul de lichida. Pragul la SIF-uri si summitul liderilor europeni din 9 decembrie sunt factori catalizatori pentru a monta investitorii spre asumarea unor pozitii", a mai spus Tihon.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene avansau cu pana la 4%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult 5,1%.

Dupa ce in prima parte a zilei bursele vest-europene au fost pe scadere, pietele au revenit in a doua jumatate a sedintei sustinute de decizia bancii centrale a Chinei de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru prima data din 2008.

Cresterile s-au accelerat dupa ce Fed, Banca Centrala Europeana si alte patru mari banci centrale au anuntat un plan care va permite bancilor comerciale sa se imprumute la costuri mai reduse si astfel, sa fie prevenita o criza a lichiditatii in sistemul financiar mondial. Un alt factor pentru cresteri a fost reprezentat de publicarea unor date cu mult peste asteptari cu privire la piata muncii din SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri