O piata doar pentru cei tari de inima, variatii de +/- 30%, dar si posibilitatea de a face bani pentru cei care investesc disciplinat sau care au curajul sa parieze pe rezultatul negocierilor dintre liderii UE – asa vad brokerii pietele de capital inaintea unei saptamani in care politicienii europeni incearca din nou sa gaseasca solutia castigatoare pentru rezolvarea crizei datoriilor.
In aceste conditii un singur lucru este sigur: actiunile bancare si ale companiilor financiare sunt cele care vor iesi castigatoare, sau, dimpotriva, cele mai sifonate pe termen scurt.

“Plansa de variatii pe care o vad in prezent este de +/- 30% pe actiunile bancare si cele care sunt afectate de catre politic intr-un mod mai direct. Bursa va fi dominata clar de evolutii extreme si o vom lua in sus sau in jos numai in functie de rezultatul acestor discutii la nivelul UE. Doar daca ne uitam la actiunile bancare (n. red.: la nivel international), putem observa cum orice stire cat de cat importanta misca pretul cu cel putin 10%”, spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Bursa de la Bucuresti (BVB) a inceput bine luna decembrie, cu doua sedinte consecutive de cresteri pe indicele BET, lucru care nu s-a mai intamplat inca din februarie. De asemenea, statistica ultimilor zece ani arata ca luna decembrie este a patra cea mai buna pentru BVB pe parcursul unui an. Intre anii 2000 si 2010 indicele BET a castigat in medie aproape 3% in decembrie, dupa care a urmat cea mai buna luna a anului – ianuarie, cu un randament de 7,3%.

“Nu trebuie sa ne grabim sa tragem concluzii. Parerea mea este ca evolutiile pe care le vedem acum sunt speculatii pe termen scurt, in care lumea incearca sa profite de tendinta actuala a pietei. Investitorii conservatori stau deoparte in aceste momente”, a mai adaugat Nilas.

Cum investesti in conditiile actuale? “Nu asteptati profituri mari, scapati repede de actiunile pierzatoare”

Avand in vedere volatilitatea pietei, seful BT spune ca marcarea profiturilor, dar si a pierderilor, ar trebui sa fie facuta la niveluri relativ mici.

“Limiteaza-ti pierderea si marcheaza-ti profitul - pe aceste principii ma bazez in conditiile actuale. Eu merg in general pe recomandarea de introducere a ordinelor de stopp-loss si take-profit de la praguri de +/-10%, pentru a diminua din efectul oscilatiilor pe termen scurt ale pietei. Cu o disciplina a investitiilor facute se pot face bani si in aceasta piata”, mentioneaza Rares Nilas.

Luna trecuta Societatile de Investitii Financiare (SIF) au adus cele mai mari randamente investitorilor, in medie de 17.2%, pe fondul anunturilor privind discutiile ce trebuiau sa aiba loc in Parlament pe seama cresterii pragului de detinere de la 1% la 5%.


Erste: Banii stau pe margine. Investitorii se vor agata de orice stire pozitiva


Analistii Erste Group considera ca pietele mizeaza in aceste saptamani pe un set de masuri decisive care sa duca la rezolvarea crizei datoriilor.

„Este un joc periculos, dar atat timp cat acesta continua vom vedea un elan puternic pe actiunile financiare si ciclice. Exista o cantitate destul de mare de lichiditati care asteapta sa se transforme in performanta, imediat ce va aparea o stire pozitiva. Orice masura decisiva adoptata (n.red. la nivelul UE) ar putea sa declanseze un nou trend speculativ de crestere, in special pe actiunile financiare”, se mentioneaza intr-un raport pe luna decembrie al bancii austriece.

In privinta companiilor romanesti, Petrom este de departe preferata analistilor Erste, rezultatele financiare foarte bune, combinate cu subevaluarea companiei pe Bursa, fiind principalii factori care au determinat aceasta concluzie.

„In trimestrul al treilea, profitul clean CCS EBIT (n. red. inainte de dobanzi si taxe, excluzand elementele exceptionale si efectele de inventar) a fost de 1,3 mld. lei, peste estimarea noastra de 1,2 mld. euro si mult peste media estimarilor din piata de 994 mil. lei. In conditiile actuale de piata, actiunea SNP este mult prea ieftina. Petrom este una dintre actiunile noastre preferate din sectorul petrol si gaze al Europei Centrale si de Est”, spun analistii de la Erste Group.

Austriecii si-au actualizat si estimarile privind randamentul dividendelor de anul viitor al actiunilor din zona ECE. Dupa ce luna trecuta a ocupat a doua pozitie in acest top, Transgaz a trecut de aceasta data pe primul loc, avand un randament preconizat de 11,9%. De cealalta parte, Petrom se afla pe locul patru, cu un castig al dividendelor cifrat la 10,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri