La o luna dupa ce directorul general, Valentin Ionescu, a fost demis, pe motiv ca si-a indeplinit doar 10% din tinta contractuala, Consiliul Bursei a publicat un raport al activitatii, cu 5 obiective principale asumate si indeplinite. La nivel teoretic, administratorii stabilesc liniile de dezvoltare si obiectivele, le propun actionarilor si odata aprobate, supravegheaza activitatea executivului in sensul indeplinirii lor. Cine a realizat aceste obiective ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB)?
Conform actului constitutiv al Bursei de Valori Bucuresti (care poate fi descarcat de pe site-ul companiei), printre atributiile principale ale directorului general se numara: angajarea si concedierea personalului societatii, negocierea, incheierea contractelor de achizitii de servicii si lucrari (cu aprobarea CA daca suma depaseste 125.000 de euro).

Mai mult, principiul VIII din codul de guvernanta corporative prevede: “Consiliul de Administratie are un numar de membri care garanteaza eficienta capacitatii sale de a supraveghea, analiza si evalua activitatea directorilor, precum si tratamentul echitabil al actionarilor”.

Dupa mai multe discutii cu actori ai pietei, atat brokeri, cat si avocati, concluzia generala a fost ca administratorii Bursei de Valori Bucuresti traseaza niste obiective, directii pe care conducerea executiva trebuie sa le puna in aplicare, sub supravegherea Consiliului. Cu atat mai mult cu cat administratorii si directorii formeaza o echipa – de conducere a Bursei - ale caror obiective sunt comune si reprezinta interesele actionarilor.

Insa, tinand cont de faptul ca administratorii BVB si-au indeplinit toate obiectivele si directorul general doar 10%, fie aceste directii au fost diferite, fie directorul general a avut si alte obiective si le-a indeplinit doar cele zece procente – pe care CA-ul si le-a asumat.

Contactat de Wall-Street, Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, nu a dat prea multe detalii. “Sunt lucruri separate, Consiliul are niste obiective asumate iar directorul general a avut alte obiective, separate”, a explicat acesta, intrebat cine a indeplinit cele cinci mari obiective ale consiliului.

Realizarile exclusive ale CB

Pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, in sectiunea dedicata Adunarii Generale a Actionarilor convocata pe 9/10 ianuarie, in care se va supune la vot revocarea actualului Consiliu si alegerea de noi membrii, a fost publicata o nota de informare a activitatii Consiliului Bursei.

Astfel, cele cinci mari obiective au fost: listarea Bursei de Valori Bucuresti, dezvoltarea afacerii, eficienta activitatii, arhitectura pietei si infrastructura tehnica si operationala, dar si consolidarea grupului BVB.

Actiunile BVB au fost listate in numai 3 luni de la preluarea mandatului Consiliului Bursei, fiind aprobata de actionari in aceeasi AGA in care s-a ales si noul consiliu.

“Consiliul Bursei a adoptat principiile de guvernanta corporativa pentru Raportul Anual 2011, desi actiunile BVB sunt listate la Categoria II, categorie pentru care nu exista cerinte de mentinere la tranzactionare referitoare la Codul de Guvernanta Corporativa”, se arata in raport.

La obiectivul “dezvoltarea afacerii”, administratorii explica faptul ca au dublat valoarea medie zilnica de tranzactionare, au majorat numarul de companii listate cu 9, au crescut rulajele pe segmental produselor structurate, au lansat sectiunea ATS International su au lansat 10 noi servicii de date.

La eficienta activitatii se exemplifica scaderea ponderii cheltuielilor de personal sub 50%in totalul cheltuielilor operationale in primele 9 luni din 2011. De asemenea, s-a renegociat contractual de inchiriere a spatiului central, ducand la o scadere a acestor costuri cu 25% in 2011.

O alta realizare se leaga de infrastructura tehnica si operationala, care a fost sustinuta de extinderea conturilor globale la companiile din indcele BET, lansarea unui modul specializat de sistem pentru produsele structurate si de implementarea unor noi standard de securitate si management ale datelor.

La consolidarea grupului BVB, “Consiliul Bursei a consolidat structura de grup a tuturor companiilor la care detine participatii semnificative, realizand un prim pas prin co-locarea tuturor companiilor in acelasi sediu si coordonarea activitatilor IT”, se mai arata in raport.

Desi in actul constitutiv, directorul general este delegate de Consiliu sa semneze, sa negocieze, sa angajeze, sa concedieze, in mare, sa urmeze directiile de eficientizare si dezvoltare a businessului, acestea de mai sus se pare ca nu au fost pe lista sa de obiective. Sau au reprezentat doar 10%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri