Calendarul de vanzare a pachetului minoritar de actiuni la Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a fost convenit in ultimele negocieri dintre Guvern si Fondul Monetar International, din toamna acestui an, si inclus in scrisoarea de intentie.

Documentul, obtinut de Mediafax, stabileste ca pana la jumatatea lunii februarie 2012 va fi selectata o banca de investitii care sa pregateasca vanzarea actiunilor, iar prospectul de vanzare va fi publicat pana la sfarsitul lunii iulie.

Statul va angaja si un consultant juridic pentru aceasta operatiune.

Guvernul si FMI au convenit totodata ca oferta publica primara pentru pachetul de 10% din actiunile statului la Hidroelectrica sa fie incheiata pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Hidroelectrica este mentinuta pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat, termenul pentru aceasta procedura fiind in continuare sfarsitul lunii decembrie 2011.

Guvernul a pregatit deja proiectul de hotarare care stabileste ca investitorii de pe piata de capital vor putea participa la majorarea capitalului Hidroelectrica cu 10%, statul renuntand la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor sa intre in actionariatul companiei prin oferta publica primara.

Fondul Proprietatea isi va putea mentine participatia daca va subscrie 2,49% din titluri.

Citeste si:

Hidroelectrica este controlata de Ministerul Economiei cu 80% din actiuni, iar Fondul Proprietatea detine un pachet de 19,94% din capitalul social.

Compania are un capital social de 4,449 miliarde lei, iar actiunile au o valoare nominala de 10 lei.

La sfarsitul lunii noiembrie, fostul director al companiei Constantin Trihenea, care a demisionat intre timp, afirma ca Hidroelectrica poate fi listata la bursa dupa finalizarea procedurilor tehnice, dar ca operatiunea va fi derulata atunci cand situatia de pe piete va fi una favorabila.

"Ne-am adresat unui consultant de specialitate, care ne stabileste modalitatea in care sa demaram aceasta actiune de listare la Bursa. Este foarte important si sa stabilim ce facem intai. Majoram capitalul si apoi listam la bursa sau listam la bursa un pachet de 10-15% si apoi majoram capitalul. Un lucru este cert. La prima listare la bursa, Hidroelectrica nu primeste niciun ban, iar cota parte de bani o va lua statul roman, care este proprietar 80%, si Fondul Proprietatea", a spus Trihenea.

El aprecia totodata ca daca nu exista un moment favorabil, listarea la Bursa poate fi amanata.

In vara acestui an, Ministerul Economiei anunta ca va majora cu 10% capitalul Hidroelectrica prin oferta publica primara, fara sa precizeze data de lansare a ofertei.