Bursa a avansat cu 0,42% in sesiunea de joi, intr-o piata in care jucatorii au vizat in special actiunile celor cinci SIF-uri si au ridicat preturile cu pana la 14,73%, dupa votul favorabil dat de deputati pentru extinderea pragului de detinere, informeaza Mediafax.
"Cu siguranta free-flotul va scadea intr-o prima faza, dar pe masura cresterii pretului vor deveni interesante vanzarile actiunilor reziduale de la SIF-uri, acele pachete de cinci, zece actiuni pe care le au milioane de persoane din Romania.

Acestia vor asigura lichiditatea viitoare a pietei", a afirmat Grigore Chis, directorul general al SSIF Broker.

Actiunile societatilor de investitii financiare au fost suspendate de la tranzactionare timp de aproape doua ore la inceputul sesiunii in asteptarea votului din Camera Deputatilor a proiectului legislativ pentru cresterea pragului de detinere.

Chiar la revenirea la tranzactionare, la ora 11:50, cotatiile au urcat cu 15% si au ramas pe crestere accelerata pana la 12:05, cand limita de variatie a fost extinsa la 25%. Cea mai accelerata crestere a fost de 19,43% si a fost inregistrata in jurul orei 12:15.

Ulterior, odata cu introducerea unor noi ordine de vanzare, ritmul puternic ascendent a incetinit usor, insa volumele de actiuni tranzactionate au crescut semnificativ.

La finalul sedintei, actiunile SIF-urilor inregistrau cresteri cuprinse intre 1,98% si 14,73%. Operatiunile cu aceste titluri cumulau 39,96 milioane lei (9,2 milioane euro), acoperind astfel 64% din lichiditatea pietei.

Evolutia actiunilor SIF-urilor a influentat vizibil linia indicelui BET-FI, acesta avansand cu 10,06%. Ascensiunea indicelui a fost franata de titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu numai 1,2%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 1,11%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au urcat indicele BET-NG cu doar 0,05% peste nivelul de miercuri.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 3,87%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Rulajul total pe segmentul de actiuni a fost de 62,09 milioane lei (14,29 milioane euro), de patru ori peste valoarea tranzactiilor cu actiuni de miercuri, de 15,3 milioane lei (3,5 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 14,69 milioane lei, iar pretul a avansat cu 1,2%, la 0,423 lei.

Cu exceptia actiunilor SIF-urilor, majoritatea titlurilor din piata au inregistrat volume reduse de transfer, insa decizia ridicarii pragului a avut impact si pe alte actiuni, cum ar fi titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) si titlurile firmei de brokeraj Broker Cluj (BRK).

Cele doua companii detin portofolii semnificative de actiuni la SIF-uri, astfel ca investitorii se asteapta ca decizia astazi sa aiba un impact pozitiv asupra activelor. Imediat dupa decizia din camera deputatilor, acestea au afisat cresteri spectaculoase, de pana la 23,7%.

Pana la finele sesiunii, actiunile si-au temperat insa din castiguri, astfel ca actiunea Biofarm a ramas cu un avans de 6,38%, iar titlurile SSIF Broker au inchis in crestere cu 6,31%.

Directorul general al SSIF Broker considera ca toata piata va avea de castigat in urma acestei masuri, iar prin scumpirea unor actiuni cele care raman in urma vor intra in atentia speculatorilor si vor creste si ele in valul urmator.

Chis a mai spus ca va exista posibilitatea investirii unor sume de ordinul sutelor de milioane de euro, pe actiuni lichide.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 1,8%. Bursele din Polonia, Croatia si Slovenia consemnau, insa, corectii cuprinse intre 0,2% si 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri