16 Decembrie 2011

SIF-urile, intr-o noua era: 5 intrebari despre stirea anului pe Bursa



Dupa ani de asteptare, speculatii si promisiuni, pragul la SIF-uri a fost majorat de la 1% la 5%. Evenimentul rivalizeaza si, din anumite puncte de vedere, chiar depaseste importanta listarii Fondului Proprietatea de la inceputul anului. Cum raspund reprezentantii firmelor de brokeraj, ai fondurilor de investitii si ai SIF-urilor principalelor intrebari despre stirea anului pe Bursa?

Cum vor evolua SIF-urile pe termen scurt?

Gabriel Necula, head of retail Alpha Finance Romania: Pe termen scurt sunt sanse foarte mari sa vedem o continuare a cresterilor, mai ales daca si contextul extern va sustine aceasta evolutie. Fara indoiala ca ridicarea de acum a pragului este o stire extraordinara.

Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Dupa ce se va termina valul de volatilitate aparut imediat dupa anuntarea stirii, SIF-urile vor avea evolutii pozitive. In perioada urmatoare, pe termen scurt si mediu, pe langa ridicarea pragului, in primavara vom vedea si alti catalizatori ai cresterii pretului, cum este perioada de dividende.

Laurentiu Floroiu
, director departament tranzactionare EFG Eurobank Securities: Este foarte posibil sa vedem SIF-urile ceva mai sus pana la sfarsitul anului, chiar daca pana atunci cresterile se vor mai linisti. Nu ma astept sa vedem ce a fost in 2005, cu plusuri de peste 100% intr-un timp foarte scurt.

(n. red: in 2005, pragul la SIF-uri a fost marit de la 0,1% la 1%. Decizia a generat o serie de cresteri substantiale pe Bursa, actiunile SIF ajunand sa isi dubleze valoare pe parcursul a doar cateva saptamani)

Eugen Voicu, presedinte Certinvest: Timp de cateva luni am putea sa vedem o tendinta usor crescatoare, in care sa se mai recupereze din discountul exagerat de mare afisat in prezent de SIF-uri, discount datorat de acest prag si de managementul de slaba calitate. Nu trebuie sa ne asteptam insa la o serie neintrerupta de cresteri, marcarile de profit vor fi evidente in piata. De asemenea, bursele sunt intr-un context instabil care nu favorizeaza o crestere mare a cotatiilor

Adrian Danciu, director departament analiza Broker Cluj: Pe termen scurt exista si anumite riscuri de scadere a SIF-urilor pana la adoptarea propriu-zisa a legii, in special daca pe plan extern situatia nu se imbunatateste.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare Estinvest: Imediat dupa ce au revenit la tranzactionare s-a vazut o agitatie foarte mare pe SIF, au crescut chiar pana la 20%. Evolutiile vor continua sa fie agitate pe termen scurt, stirea este rumegata, unii investitori incearca sa inteleaga ce se va intampla, isi fac calcule, altii marcheaza profit.



Cum vor evolua SIF pe termen lung?

Marcel Murgoci, director de tranzactionare Estinvest: Pe termen lung cred ca vom asista la evolutii pozitive pentru societatile de investitii financiare. Totusi, nu ma astept sa vedem nivelele din 2006, piata s-a schimbat de atunci, structura activelor este diferita si sunt alte conditii.

Laurentiu Floroiu, director departament tranzactionare EFG Eurobank Securities: Cred ca anul viitor vom simti in piata, la cumparare, investitorii straini interesati de SIF-uri, insa nu m-as astepta la un val extraordinar.

In timp, investitorii vor „mesteca” informatia si vor incepe sa se uite mai atent si la alte lucruri. De exemplu detinerile SIF-urilor, care in buna parte sunt expuse pe banci, sector despre care stim cu totii ca nu este tocmai cel mai bine vazut in prezent. Cu o floare nu se face insa primavara, acesta este un pas. Haideti sa vedem IPO-uri, listari pe Bursa apoi discutam mai departe.

Adrian Lupsan
, director adjunct Intercapital Invest: Pe termen lung ma astept la evolutii ascendente pentru acesti emitenti.

Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Suntem intr-o era in care nu mai discutam de termen lung, cata vreme evolutiile companiilor sunt influentate de factori psihologici si punctuali si mai putin de fundamente.

Adrian Danciu, director departament analiza Broker Cluj: Pe termen mediu si lung interesul pentru implicare in managementul societatilor va da o tendinta ascendenta actiunilor SIF. Ridicarea pragului a picat foarte bine pentru titlurile SIF, intr-o perioada apropiata vanzarii actiunilor BCR si implicit a lichidizarii portofoliului detinut. Evolutia pe termen lung va depinde insa in buna masura si de evolutia pietelor internationale.

Gabriel Necula, head of retail Alpha Finance Romania: Nu se va repeta situatia ridicarii pragului din 2005, nu ma astept ca actiunile SIF sa <zboare>. Atunci era un alt context, mult mai pozitiv, Romania tocmai adera la UE, acum in Europa avem de a face cu problemele binecunoscute. Tocmai din cauza acestor probleme nu ma astept sa vedem in prima faza un interes extraordinar pentru SIF-uri din partea investitorilor straini.


Ce se va schimba in viata SIF-urilor?

Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Cred ca cel mai mare castig pentru Societatile de Investitii Financiare este ca li se ofera sansa de a se reforma, de a se transforma. Actionarii mari vor participa activ la luarea deciziilor care guverneaza viitorul SIF, se vor implica in management si in administrare. Aceste companii se vor transforma radical si vor intra intr-o noua era.

Laurentiu Floroiu, director departament tranzactionare EFG Eurobank Securities: „Vreau sa cred ca de data aceasta, dupa ridicarea pragului, discutiile la Adunarile Generale ale Actionarilor SIF nu se vor mai purta cu <pistolul pe masa>. Cand spun asta ma refer bineinteles la deciziile de suspendare a voturilor si a declara ca anumiti actionari sunt concertati. Este foarte probabil ca acum sa vedem mai multi reprezentanti ai fondurilor de investitii, straine si romanesti, in board-ul SIF-urilor. Cred ca aceste schimbari sunt binevenite, insa mai este nevoie de timp pana cand acestia vor acumula actiuni si vor fi numiti in functie”

Dumitru Beze, presedinte Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital: Evident vom vedea administratori noi la SIF-uri, insa nu este ceva de azi pe maine. Sunt convins ca pe un orizont mediu de timp aceste societati vor fi administrate in interesul investitorilor si nu in interesul administratorilor. Schimbari pozitive vom vedea si in piata, care in timp va creste datorita acestei decizii si datorita listarilor care vor urma pe BVB.

Adrian Danciu, director departament analiza Broker Cluj: Cu siguranta acum vom vedea reprezentanti ai fondurilor de investitii in Consiliile de Administratie. Pentru 1% multe fonduri considerau ca un plasament in SIF-uri nu se justifica insa acum situatia se schimba.

Intrebarea este daca fondurile de investitii isi vor putea creste participatia la preturi rezonabile, adica fara sa genereze o explozie a pretului pe Bursa. Daca se intra pe o tendinta puternic ascendenta, unele fonduri ar putea sa renunte sau sa isi amane investitia din cauza preturilor prea mari, de-aici rezultand practic o echilibrare a pietei.

Adi Lupsan, director adjunct Intercapital Invest: Incepand de anul viitor, vom vedea investitori sofisticati ce vor intra in conducerea SIF-urilor si vor pune bazele reformarii acestor emitenti. Vom vedea multe schimbari.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare Estinvest: Lucrurile vor sta altfel pentru aceste societati, se va intra la cumparare sau se vor legalize anumite pachete. Posibilitatea de a avea detineri mai mari va deschide drumul unor actionari catre Consiliul de Administratie. Un actionar cu 10% dintr-un SIF va avea tot interesul sa participe la cresterea activului, a portofoliului. Se vor schimba multe lucruri in modul de existent a acestor emitenti.


Este suficienta cresterea pragului la 5% ?

Ovidu Marian, unul dintre initiatorii proiectului de lege: La inceput s-a vrut eliminarea insa acest lucru nu a fost posibil. Pentru moment cred ca cel mai bine este sa vedem efectele din piata si reactia investitorilor, apoi vom putea sa vorbim si de reluarea discutiilor pentru eliminarea completa a pragului.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare Estinvest: Mai bine niste pasi marunti decat unul prea mare, care risca sa cada totul. Aceasta idee, a eliminarii restrictiilor, va continua sa apara in anii urmatori, insa pentru moment este suficienta aceasta crestere, la care nu se mai astepta nimeni sa fie aprobata, mai ales in prag de Craciun.

Adi Lupsan, director adjunct Intercapital Invest: Cred ca pentru nivelul actual de maturitate al pietei este suficienta cresterea pragului de la 1 la 5%.

Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Ridicarea pragului la 5% este un pas asteptat de multi ani, prin care se va ajunge intr-o etapa de transformari importante. Sigur ca ar fi util sa se elibereze intru totul acest restrictii, intotdeauna am militat pentru asta, dar pana la urma pentru moment este foarte bine. Schimbarile acestea vor avea efecte importante, sa ne uitam si ce se intampla la Bursa de Valori Bucuresti, care dupa ceva timp de listare este in fata unor schimbari iminente la nivel de conducere. Vom scapa de abuzuri si in scurt timp vom vedea guvernanta corporative de care vorbim deseori.

Gabriel Necula, head of retail Alpha Finance Romania: Fondul Proprietatea este cel mai bun exemplu care raspunde la aceasta intrebare. Asa cum la FP nu s-a intamplat nimic rau dupa eliminarea restrictiilor, nici la SIF-uri nu m-as astepta ca situatia sa fie diferita.

Eliminarea sau mentinerea pragului de 5% este vazuta de fiecare in felul sau. Personal, eu cred ca SIF-urile pot sa functioneze si fara acest prag. Totusi, daca dorinta actionarilor este aceea de a mentine o limitare, este decizia lor si nu cred ca o modificare fortata din partea legislativului le-ar pica bine.

Eugen Voicu, presedinte Certinvest: Firesc ar fi fost sa nu avem niciun fel de prag. Ridicarea pragului la 5% va rezolva insa din probleme pentru urmatorii ani. Pentru moment este pasul de care aveam nevoie.


Cum este vazuta ridicarea pragului de sefii SIF-urilor?

Costel Ceocea (foto), presedinte SIF Moldova: Am sustinut tot timpul ridicarea pragului pentru ca este o masura ce raspunde efectiv contextului actual din piata de capital romaneasca si raspunde interesului manifestat de investitorii straini.

Sunt convins ca nici acest 5% nu va rezista foarte mult pentru ca astfel de praguri nu au ce cauta intr-o piata normala. Pentru noi cresterea pragului si acordul cu Erste pentru vanzarea pachetului BCR au fost cele mai importante evenimente din acest an.

Cresterea pragului ne va ajuta sa continuam proiectele de la SIF Moldova. Atragerea de capital prin majorari este un exemplu in acest sens. Vrem sa facem astfel de majorari si suntem convinsi ca ne va fi mai usor dupa cresterea pragului.

Ion Mihaila, director general adjunct SIF Transilvania: Asa cum actionarii nostri au votat acum ceva timp, SIF Transilvania era in favoarea cresterii pragului de detinere la 5%. Totusi, dreptul de vot ar fi trebuit sa ramana limitat la 1%, asa cum de altfel au si decis actionarii SIF3.

Noi am crezut ca cel mai corect este sa se ia o decizie conforma cu dorinta actionarilor, dar daca legislativul asa vrea nu ne ramane decat se na conformam.

(ceilalti reprezentanti ai SIF-urilor nu au putut fi contactati pentru comentarii in cursul zilei de joi)





Citeste si