"Intermediarul a fost selectat in conditiile in care, pe parcursul derularii procesului de selectie, acesta a redus nivelul ofertei financiare (comisionul de intermediere) cu mai mult de 50%. In perioada imediat urmatoare vor fi demarate serviciile financiare si de consultanta necesare pregatirii, derularii si inchiderii cu succes a ofertei publice", se precizeaza intr-un comunicat al ministerului.

Conform contractului, intermediarul va elabora prospectul preliminar de oferta publica in termen de 50 de zile de la primirea informatiilor, raportul de book-building va fi elaborat in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a contractului, iar oferta publica va fi finalizata in termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a contractului, potrivit sursei citate.

La inceputul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, anunta ca licitatia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentand 20% din actiunile Tarom va fi anulata, intrucat a existat o singura oferta, "si aceea neconforma si scumpa".

Oferta a fost depusa de consortiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital, fosta KBC Securities Romania.
Anularea licitatiei si repetarea procedurii in vederea obtinerii unei oferte mai avantajoase a fost decisa in urma unei discutii in sedinta de guvern din 9 noiembrie.

Dupa noua zile de la aceasta decizie, la 18 noiembrie, consortiul format din cele doua firme a prezentat ministerului o noua oferta financiara, in care comisionul solicitat scade la jumatate din valoarea solicitata initial.

Citeste si:

Potrivit primei oferte, consortiul ar fi incasat intre 800.000 de euro si 1,5 milioane de euro, in functie de suma incasata de stat din vanzarea actiunilor companiei, evaluate la 20-60 milioane de euro, potrivit unor surse oficiale. Oferta continea un comision de 3,99% din valoarea pachetului cedat, la care s-ar fi adaugat bonusuri daca suma incasata trecea de 20 milioane de euro.

Noua oferta financiara a fost prezentata Guvernului de catre Ministerul Transporturilor cu argumentul ca intermediarul si-a "reanalizat" oferta financiara si suma solicitata a scazut la jumatate fata de cerinta initiala, continand doar un comision fix, de 1,99%.

In urma ultimelor negocieri dintre Guvern si FMI din toamna acestui an, termenul de finalizare a procedurii de vanzare a actiunilor Tarom, stabilit initial pentru finele acestui an, a fost reprogramat pentru sfarsitul lunii aprilie 2012.