Piata a fost pe crestere inca din primele minute, revenind dupa ce marti a scazut usor deoarece mai multi investitori au plasat ordine de vanzare mai mari pentru a-si diminua expunerea pe unele actiuni inainte de finalul anului, scrie Mediafax.

Bursa s-a mentinut pe verde pana la finalul sedintei, desi in a doua parte a zilei pietele vest-europene au pierdut castigul din prima parte a zilei si au trecut pe scadere usoara.

"Volatilitatea pietelor externe arata debusolarea investitorilor, acestia nestiind ce strategie sa adopte in conditiile in care stirile macroeconomice la nivel global creeaza o nesiguranta si mai mare deoarece de multe ori acestea transmit mesaje contradictorii. Cel mai probabil, volatilitatea ridicata de pe pietele financiare globale va continua si in prima parte a anului viitor. Vom vedea miscari foarte volatile de la o zi la alta din cauza investitorilor care nu sunt dispusi sa investeasca pentru o perioada mai indelungata", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,62% peste inchiderea de marti.

Cresterea indicelui BET si a indicelui general al Bursei, BET-C, a fost incetinita de actiunile BRD (BRD), care au scazut cu 1,82%, corectandu-se dupa ce in ultimele minute ale sedintei precedente au urcat cu aproape 3,8%. Titlurile bancii au cea mai mare pondere in calcul celor doi indici.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,48%. Actiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu cel mult 2,74%, dupa ce marti au scazut cu cel mult 4,68%.

"Este posibil ca scaderile de ieri de pe SIF-uri sa fi fost determinate de marcari de profit de catre speculatori, dar cel mai probabil sunt temporare, iar de la inceputul anului viitor vom vedea reintrarea intr-un trend ascendent. Intrarea in vigoare a noului prag de detinere, de 5% din actiuni, va face titlurile SIF-urilor mult mai atractive pe un orizont de timp mediu. Pe termen scurt aceste actiuni vor incepe sa atraga si mai mult interesul investitorilor din perspectiva dividendelor pe care SIF-urile ar urma sa le distribuie anul viitor", a adaugat Muresian.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in urcare cu 1,12%.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni, de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro), a fost cu putin sub rulajul de marti, de 37,1 milioane lei (8,6 milioane euro).

Citeste si:

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operatiuni in valoare cumulata de 23,1 milioane lei, si au asigurat 66% din rulajul pietei. Cu aceste titluri au fost realizate si trei deal-uri, cu 0,15% din actiuni, pentru 9,2 milioane lei. Primele doua tranzactii negociate au fost realizate la 0,427 lei, pret cu 0,47% peste nivelul de marti, iar ultimul transfer a fost efectuat la 0,43 lei, cu 1,18% peste inchiderea sedintei precedente.

Pe piata principala, actiunile FP au crescut cu 1,76%, la 0,4325 lei.

Tranzactii negociate au fost realizate si cu actiunile SIF Moldova (1,1 milioane lei), BRD (912.000 de lei) si THR Marea Neagra (888.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, lichiditatea a urcat la 5 milioane lei, cel mai ridicat nivel din ultima luna, datorita inregistrarii rezultatelor ofertei de preluare de la Avicola Brasov (2,7 milioane lei) si unui deal cu 9,5% din actiunile Toneli Nutrition Titu (2 milioane lei).

In cadrul ofertei de preluare de la Avicola Brasov, omul de afaceri Ioan Popa a cumparat 13,76% din actiunile firmei, majorandu-si participatia de la 74,98% la 88,74%.

Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost realizate noua transferuri de 59,9 milioane lei (13,9 milioane euro). Astfel, lichiditatea totala a BVB a urcat la 98,2 milioane lei (22,7 milioane euro).

"Tranzactiile cu titluri de stat arata dorinta unor investitori de a-si proteja investitiile prin cumpararea unor titluri sigure si aducatoare de castig, ce-i drept mai mic fata de un posibil plasament in actiuni, insa fara risc", a afirmat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 1,9%. Corectiile de pe bursele mature au venit dupa informatia protrivit careia Banca Centrala Europeana a imprumutat 523 de banci cu 489 miliarde euro, prin prima oferta de fonduri pe trei ani.