Dupa un an 2011 dezamagitor din aproape toate punctele de vedere, Bursa de Valori Bucuresti se pregateste pentru un nou inceput, aproape toate sperantele fiind puse pe companiile si pachetele de actiuni pe care statul le va aduce in piata.
Zece oferte publice de actiuni sunt asteptate in piata romaneasca pe parcursul anului 2012 sau in urmatorii ani. Toate sunt legate, intr-un fel sau altul, de Guvernul roman, mediul privat ramanand clar in urma la acest capitol, acolo unde doar producatorul de software BitDefender a anuntat ca se gandeste la o listare, fara a specifica insa niciun termen exact.

Cele mai apropiate oferte publice sunt, teoretic, cele ale Transelectrica si Tarom, pentru care statul a demarat sau chiar finalizat procesul de selectie al intermediarului. Avand in vedere insa amanarile obisnuite ale autoritatilor, atunci cand vine vorba despre privatizari si listari, datele s-ar putea schimba radical chiar si in cateva luni.

Reprezentantii societatilor de brokeraj care activeaza pe Bursa de la Bucuresti declara la unison ca incheierea cu succes a unor oferte precum cele de la Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica sau a mai putin performantelor CFR Marfa si Tarom, ar impinge BVB spre o noua etapa in istoria sa.

„Finalizarea cu succes a acestor operatiuni, ca si initierea unor listari din mediul privat, nu doar vor aduce volume mai mari pe BVB, ci vor putea constitui si un argument pro-BVB in decizia de listare fata, de exemplu, de concurenta puternica a Bursei de la Varsovia. Este important de mentionat ca in Romania, indicatorul capitalizare bursiera / produs intern brut pe anul 2010 nu depaseste 10%, nivel mult sub tarile din zona”, a declarat Ioana Tanase, Managing Director Corporate & Investment Banking UniCredit CAIB Securities Romania.

Ea mentioneaza ca, in cazul Poloniei si al Croatiei, indicatorul ajunge la 33%, respectiv 40%, in vreme ce pentru Bulgaria procentul este de 12%.

„Listarile si ofertele derulate de stat prin bursa sunt unul din principalele motoare de crestere si dezvoltare viitoare a bursei noastre (probabil cel mai important). Fara indoiala ca influenta va fi una pozitiva, aici nu exista dubii. Atragerea de noi emitenti trebuie sa ramana prioritatea principala. De asemenea, nu as neglija nici companiile interesante din alte tari ale regiunii - Bulgaria, Serbia, Moldova, etc - BVB ar putea deveni o piata regionala, asa cum se intampla cu Polonia”, spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Intr-o eterna cursa dupa rulaje, BVB ar putea sa revina peste borna de 10 milioane euro/sedinta care nu a mai fost depasita in mod regulat din anul 2007, cand, nu rar, lichiditatea trecea chiar si de 20 milioane de euro intr-o singura zi.

Un rulaj de minim 10 mil. euro ar fi un obiectiv mai mult decat realizabil tinand cont ca aceste listari ar putea atrage mai multi investitori institutionali prezenti in zona si care ar gasi acel minim de lichiditate pentru a justifica prezenta lor si pe piata romaneasca”, considera Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

Nu toata lumea este insa complet de acord cu ideea ca noile listari vor garanta o adevarata renastere a bursei, mai ales dupa exemplul din acest an al Fondului Proprietatea, care, dupa un debut cu rulaje de peste 30 de milioane euro intr-o zi, a ajuns in luna septembrie la o medie zilnica de numai 3 milioane euro (incluzand si deal-urile).

„Daca analizam volumele zilnice de tranzactionare din ultima perioada, avem scaderi importante pretutindeni, dar mai ales in Romania. Asta in conditiile in care, fata de anul trecut, avem si Fondul Proprietatea. Ca urmare, reusita ofertelor nu este o garantie pentru o activitate in crestere, daca sentimentul investitorilor fata de piete ramane incert”, a declarat Valerian Ionescu, directorul departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Ce faci cand actiunile nu mai sunt profitabile?


Cu doua luni inainte de sfarsitul anului 2011, principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti erau in scadere cu procente cuprinse intre 14 si 20%. Evolutia este cu atat mai dezamagitoare daca avem in vedere inceputul bun de an, care generase o intreaga serie de sperante in randul jucatorilor din piete.

Ce recomanda brokerii, avand in vedere ca, in noua realitate economica, actiunile nu mai par sa aduca randamentele sperate?

Diversificarea portofoliilor, investitii in futures si produse structurate, dar si „vanarea” actiunilor puternic subevaluate.

„Exista o zicala celebra care spune <cumpara cand este sange pe strada>. Este o sinteza a unei experiente a celor care simt oportunitatile atunci cand toti ceilalti, sub impulsul fricii, cauta siguranta. In principiu investitorii ar trebui sa caute active financiare solide si care sunt puternic subevaluate pe piete”, este de parere Alin Brendea.

„Daca vorbim despre investitori individuali, se pot construi portofolii cu combinatii de investitii in actiuni - si aici avem sectorul energetic, interesant in perioade dificile, bancile sau sectorul financiar - unde atat FP cat si SIF-urile tranzactioneaza la discounturi importante fata de activul net - si produse structurate”, mentioneaza Ioana Tanase.

Niciun reprezentant al intermediarilor nu indrazneste sa dea o estimare optimista cu privire la evolutia actiunilor de pe Bursa in urmatorul an. Socul crizei datoriilor este asteptat in continuare sa dicteze tendinta pietei.

„Am incheiat un ciclu economic si incercam sa incepem unul nou. Insa deocamdata nu este clar care vor fi motoarele economice ale noului val de crestere. Atat timp cat nu avem o certitudine crescuta din aceasta zona, pietele vor functiona cu frana de mana trasa. Concluzionand, sunt de un pesimist rezervat, asteptand semnale clare privind intrarea intr-un nou ciclu economic, pentru a-mi schimba starea de spirit”, spune Alin Brendea.

BVB trebuie sa ridice „barierele de intrare”

Ce ii lipseste bursei locale pentru a putea intra cu succes intr-o noua etapa a economiei? Valerian Ionescu, reprezentantul BCR, raspunde transant: posibilitatea ca, in maxim cateva ore, sa poti face o tranzactie, din orice parte a lumii, prin orice broker autorizat, cu actiuni ale oricarei companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti.

„Piata nu trebuie sa aiba bariere de intrare. Pentru orice investitor din lume ar trebui sa fie simplu sa-si sune brokerul si, intr-o perioada rezonabila, de cel mult cateva ore, sa poata executa prima tranzactie in Romania”, a declarat Ionescu.

Din punctul sau de vedere, principalele aspecte unde piata romaneasca inca mai are de lucrat vizeaza generalizarea conturilor globale, identificarea actionarilor (pentru adunarile generale), pragul de 5% in cazul operatorilor bursieri, flexibilitatea in listarile duale, costurile de tranzactionare, sistemul de impozitare, dar si promovarea instiutiilor pietei care sunt prea putin vizibile.

„Exista inca o serie de diferente intre reglementarile/practicile/costurile noastre si cele internationale, pe care investitorii ni le semnaleaza, mai ales in ce priveste operatiunile mai complicate, de genul ofertelor publice”, mentioneaza Ioana Tanase.

Pentru BVB, anul 2012 ar putea sa marcheze inceputul unei revolutionari a pietei. „Pe hartie” lucrurile arata bine: statul promite ca vine cu marfa si toata lumea lauda potentialul si perspectivele pe care piata le are. Ramane insa de vazut daca de aceasta data asteptarile vor fi confirmate, sau daca Bursa romaneasca va ramane un jucator cu talent innascut, dar care a murit ca o simpla speranta.

Articol publicat in Revista Wall-Street, editia a doua: Noua economie.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri