Indicatorul ZEW-Erste privind sentimentul arata ca actiunile vor deveni mai atractive in 2012 fata de 2011. Analistii sunt optimisti in privinta sectoarelor de petrol si gaze si defensive (telecomunicatii si utilitati).

„Criza datoriilor suverane necesita solutii structurale si pe termen lung, masurile privind lichiditatea doar vor calma pietele si vor asigura timpul necesar implementarii solutiilor. Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009.

Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult”, a explicat Henning Esskuchen, Co-Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

Analistii Erste Group preconizeaza incetinirea cresterii economice in 2012 si estimeaza din nou o scadere pentru Ungaria si Croatia.

„Ne asteptam sa vedem criza datoriilor suverane reflectata cel putin intr-o recesiune tehnicain T4 2011 si T1 2012 in regiune sau cel putin in anumite tari si, prin urmare, perspectiva noastra privind revenirea actiunilor depinde de concretizarea acestui scenariu, facand astfel posibila o perspectiva mai pozitiva pentru dezvoltarea economica in anul financiar 2012”, a declarat Esskuchen.

Citeste si:

Sectorul de petrol si gaze prezinta cele mai atractive profiluri de crestere Indicatorul ZEW/Erste privind sentimentul vine oarecum in sprijinul acestei perspective, dat fiind ca majoritatea investitorilor considera nu doar ca actiuniile sunt active mai atractive fata de 2011, ci si ca actiunile din ECE sunt mai atractive decat cele din zona euro.

Temerile legate de recesiune sau cel putin de rate de crestere mai scazute afecteaza resursele de baza.

Analistii Erste Group considera ca asigurarile si telecomunicatiile sunt sectoare interesante care ar trebui sa aiba o evolutie buna si in 2012, fiind optimisti si in privinta companiilor de utilitati din ECE, cel putin ca investitii de baza / defensive.

„In concluzie, pastram bancile si asigurarile pe lista de urmarit, preferam sectorul de petrol si gaze, adaugam telecomunicatiile si utilitatile ca sectoare defensive si, pentru randamentul dividendelor, partial sectorul medical, pastrand distanta fata de constructii si materiale si alte industrii ciclice atat timp cat tendintele de recesiune influenteaza sentimentul pietei. De asemenea, ne asteptam ca 2012 sa fie pozitiv pentru toate companiile de retail, datorita cresterii continue a consumului in ECE”, a conchis Esskuchen.