La finalul lunii decembrie, statul detinea 2,71% din capitalul social subscris, insa un pachet de 2,69% din actiuni este blocat la Depozitarul Central. Actiunile au fost indispobilizate la solicitarea Franklin Templeton, administratorul Fondului, deoarece statul a subscris actiunile respective insa nu a adus in schimb aportul aferent.

La finele lunii noiembrie, statul mai controla 4,19% din capitalul social subscris al Fondului Proprietatea.

Cel mai mare actionar al FP, compania Manchester Securities, inregistrata in New York, a continuat sa cumpere actiuni FP la bursa, majorandu-si participatia cu 1,37 puncte procentuale, de la 9,54% la 10,91% din capitalul subscris si varsat, potrivit unui raport transmis, vineri, de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Compania este o subsidiara a fondului de investitii Elliott Associates, fondat si condus miliardarul american Paul Singer.

Actionarii persoane fizice din Romania au continuat sa fie vanzatori in decembrie, participatiile acestora coborand de la 35,74% la 34,89% din titlurile Fondului Proprietatea. Statul acorda despagubirile direct persoanelor fizice, care apoi le pot vinde pe bursa.

Citeste si:

Investitorii institutionali romani au cedat si ei o parte din actiuni si au ajuns sa detina cumulat 10,89%, de la 11,03% in noiembrie.

O parte dintre actionarii persoane fizice straine au intrat la cumparare in luna decembrie, majorandu-si participatiile de la 9,26% la 9,37%.
Georgia Palade van Dusen, mostenitoarea industria¬sului interbelic Nicolae Malaxa, si-a diminuat nesemnificativ detinerea, de la 6,57% la 6,56%.

La jumatatea lunii iunie, compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management a anuntat ca detine in numele clientilor sai indirect 5,85% din actiunile FP, pachetul fiind format atat din actiuni, cat si din produse structurate emise de UniCredit Bank. Ulterior, compania nu a mai anuntat modificari ale pachetului detinut.

Fondul avea 10.845 de actionari la finalul anului, fata de 10.809 in noiembrie.

Titlurile Fondului Proprietatea au inchis sesiunea de vineri in scadere cu 0,02%, la 0,4299 lei. Calculata la aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 5,92 miliarde lei (1,36 miliarde euro).