Topul brokerilor pe timp de criza: O firma medie a incasat 550 euro pe zi in ultimii trei ani

Dupa prabusirea cotatiilor dar si a numarului tranzactiilor din 2008, brokerii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au zbatut sa reziste in piata cu sume incasate din comisioane ce cu greu au trecut de 1.000 de euro/zi.

Luand in calcul un comision mediu de 0,5%/tranzactie, o firma aflata la mijlocul topului brokerilor pe ultimii trei ani a avut incasari zilnice din comisioane de aproximativ 550 de euro. In acelasi interval de timp, un broker de top 5 a castigat zilnic circa 10.000 euro.

Incasarile extrem de mici cu greu au reusit sa acopere cheltuielile cu personalul si administrative ale firmelor locale de brokeraj, motiv si pentru care, in special in 2009, acestea au renuntat la multe unitati din retelele teritoriale.

De remarcat insa ca rulajele intermediate de brokerii de pe BVB s-au marit constant in ultimii trei ani, cresterile anuale fiind cuprinse intre 25 si 28%. Daca acest ritm s-ar mentine, in doi ani brokerii ar revenii la nivelurile din 2007.

Asa cum era de asteptat, brokerii din cadrul grupurilor bancare au dominat piata pe timp de criza, opt din primele zece pozitii ale clasamentului general fiind ocupate de acestia.

Swiss Capital (fosta KBC Securities) are cel mai mare rulaj intermediat – 7,4 miliarde lei in perioada 2009 – 2011 si o cota de piata cifrata la 13,9%. Celelalte doua pozitii ale podiumului sunt ocupate de BRD si Raiffeisen Capital & Investment.

Cel mai bine plasat broker independent in perioada de criza a fost IFB Invest.
Firma cu sediul central in Arad a avut o cota de piata de 4,9% si tranzactii in valoare de 2,6 miliarde lei. IFB a reusit astfel sa depaseasca Broker Cluj, singurul intermediar listat pe Bursa, care a cazut pe pozitia a doua in clasamentul brokerilor independenti. Intercapital Invest ocupa locul al treilea in clasamentul brokerilor care nu fac parte dintr-un grup bancar, cota de piata a societatii fiind de 2,8%.

*Toate datele au fost calculate avand in vedere tranzactiile facute pe BVB pe parcursul anilor 2009 - 2011

Sursa imagine: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri