Trei consortii au depus oferte pentru intermedierea listarii Romgaz

Trei consortii din care fac parte mari grupuri financiare - JPMorgan, Goldman Sachs si Citibank - si firme de brokeraj au depus la sediul OPSPI oferte pentru listarea Romgaz la Bursa, cea mai mare oferta publica initiala derulata in Romania.

Un consortiu este format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment si Intercapital Invest, in calitate de subcontractor, pentru ca firma a mai participat cu BCR la oferta de la Transelectrica si existau niste restrictii prevazute in caietul de sarcini. O a doua oferta a fost inaintata de consortiul format din JP Morgan - UniCredit CAIB - Alpha Finance - Alpha Bank-BT Securities, iar a treia a fost depusa de Citibank - Societe Generale - BRD si ING Bank, scrie Mediafax.

Termenul pentru depunerea ofertelor privind vanzarea a 15% din actiunile Romgaz a expirat luni, 16 ianuarie, ora 10:00. Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin-Laurentiu Vladan, spunea la mijlocul lunii decembrie ca oferta ar putea fi lansata in iunie sau in luna septembrie 2012.

Potrivit scrisorii de intentie convenite de Guvern cu Fondul Monetar International la ultimele negocieri, din toamna acestui an, procedurile de listare pe Bursa a Romgaz vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii iunie. Oferta initiala de la Romgaz va fi cea mai mare din istoria BVB, analistii considerand ca statul ar putea incasa aproximativ 300 milioane euro.

Ministerul Economiei controleaza un pachet de 85% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri. Romgaz are un capital social de 383 milioane lei, divizat in 38,3 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa vanda actiuni reprezentand 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cate cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participatie de 20% din CFR Marfa si pana la 20% din Tarom.

Pentru Transelectrica si Tarom au fost selectati deja intermediarii, iar ofertele ar urma sa fie lansate in februarie si, respectiv, pana la finalul lunii aprilie. Operatiunea de la Transelectrica va fi intermediata de consortiul format din BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital, iar oferta de la Tarom va fi asistata de firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital. Cele doua consortii au depus, dealtfel, si singurele oferte pentru selectia intermediarului.

Si in cazul Transgaz, statul a primit o singura oferta, de la consortiul format din Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si firma ceha de brokeraj Wood& Co., insa nu a anuntat daca oferta va fi intermediata de acest sindicat. Oferta ar urma sa se deruleze in perioada martie-aprilie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri