California, al treilea cel mai mare stat al SUA, ar putea sa isi rezolve macar o parte a problemelor bugetare grave profitand de listarile ce se anunta in urmatoarea perioada pe Bursa de la New York. De cealalta parte, lipsita de sustinere, bursa romaneasca genereaza venituri pentru bugetul de stat ce cu greu pot fi luate in considerare.
Veniturile statului California, puternic afectat in ultimii ani de criza financiara, sunt asteptate sa urce pe parcursul anului fiscal 2013 (care incepe in iulie 2012) pe fondul listari pe Bursa de la New York a Facebook, precum si a unor alte IPO-uri mai mici din IT, scrie The Wall Street Journal.

Taxarea ofertelor publice, cat si a tranzactiilor realizate de micii investitori dupa realizarea acestora, vor duce la o crestere a veniturilor din capital ale California, un stat cu o suprafata aproape dubla comparativ cu cea a Romaniei. Veniturile din capital (adica o parte din taxele pe venit platite de populatie pentru vanzarile de actiuni sau speculatiile imobiliare), ar urma sa urce de la 4,9 miliarde dolari in 2010, la 8,6 miliarde dolari (6,7 mld. euro) in 2011.

In Romania, veniturile din capital incasate de stat in 2010 au fost de 682 milioane lei (157 mil. euro).

California este statul american cel mai puternic afectat de criza sub-prime, la un moment dat vorbindu-se si despre un posibil faliment. Veniturile suplimentare venite la buget in timpul anului fiscal 2013, datorate in buna parte IPO-urilor, sunt asteptate sa reduca deficitul acestui stat pana la 9,2 miliarde dolari, cel mai mic inregistrat incepand cu anul de criza 2008.

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri