Veniturile statului California, puternic afectat in ultimii ani de criza financiara, sunt asteptate sa urce pe parcursul anului fiscal 2013 (care incepe in iulie 2012) pe fondul listari pe Bursa de la New York a Facebook, precum si a unor alte IPO-uri mai mici din IT, scrie The Wall Street Journal.

Taxarea ofertelor publice, cat si a tranzactiilor realizate de micii investitori dupa realizarea acestora, vor duce la o crestere a veniturilor din capital ale California, un stat cu o suprafata aproape dubla comparativ cu cea a Romaniei. Veniturile din capital (adica o parte din taxele pe venit platite de populatie pentru vanzarile de actiuni sau speculatiile imobiliare), ar urma sa urce de la 4,9 miliarde dolari in 2010, la 8,6 miliarde dolari (6,7 mld. euro) in 2011.

In Romania, veniturile din capital incasate de stat in 2010 au fost de 682 milioane lei (157 mil. euro).

Citeste si:

California este statul american cel mai puternic afectat de criza sub-prime, la un moment dat vorbindu-se si despre un posibil faliment. Veniturile suplimentare venite la buget in timpul anului fiscal 2013, datorate in buna parte IPO-urilor, sunt asteptate sa reduca deficitul acestui stat pana la 9,2 miliarde dolari, cel mai mic inregistrat incepand cu anul de criza 2008.

Sursa imagine: sxc.hu