Romania a intrat in topul tranzactiilor futures realizate pe continentul european in 2011. Tara noastra ocupa locul 10 intr-un clasament condus de EUREX si Life NYSE Euronext.

Potrivit statisticilor stranse de Bursa din Varsovia si Federatia Burselor Europene, Romania ocupa locul 11 pe continent cu un volum al tranzactiilor futures ce ajunge la 54.337. In aceasta cifra nu au fost insa incluse tranzactiile cu contracte futures realizate pe Bursa din Sibiu (Sibex), principala piata a derivatelor din Romania.

Luandu-le in calcul si pe acestea, tara noastra ajunge la un volum de 1.667.806 contracte, aproape la egalitate cu Ungaria si peste Austria.

Eurex, bursa detinuta de catre Deutsche Borse si SIX Swiss Exchange, ramane campioana derivatelor in Europa, cu un volum tranzactionat de peste 486 milioane de contracte. Pe locul doi, la mare distanta, se afla grupul de burse Euronext Liffe (din Amsterdam, Bruxelles, Lisabona si Paris), cu un volum de 97 milioane de contracte.

Cel mai tranzactionat contract futures de anul trecut a fost cel jucat pe indicele Euro STOXX 50, care urmareste evolutia celor mai mari 50 de companii zona euro. Urmatoarele in top sunt contractele futures jucate pe principalii indici ai burselor din Germania, Franta si Marea Britanie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Asociatia Blockchain Romania: bancile sunt interesate de blockchain