Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,4%, intr-o piata in care investitorii au urmat linia burselor vest-europene, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumatate din lichiditate, scrie Mediafax.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii usoare inca de la deschidere, iar lichiditatea a fost asigurata de tranzactiile realizate cu doar cateva actiuni.

Punctul maxim de crestere al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 11:45, cand piata avansa cu numai 0,46%.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,47%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic mentineau indicele BET-NG la nivelul de la inchiderea de vineri.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,57% peste nivelul de la finalul sedintei precedente. Cresterea a fost determinata in principal de titlurile FP, care au urcat cu peste 3%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu doar 0,21%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 37,5 milioane lei (8,6 milioane euro), valoare cu 10% peste rulajul sedintei anterioare, de 34,1 milioane lei (7,8 milioane euro).

"Sa speram ca excesul de lichiditate generat de bancile centrale majore, acompaniate si de cele din state precum Romania, va reusi sa acopere crevasele lasate de criza in sistemul financiar si ca se va reflecta, din ce in ce mai mult, in fonduri disponibile pentru active cu un risc mai ridicat. Deocamdata, acest exces de lichiditate se reflecta timid in cotatii mai ridicate pe piete, insa volumele vor creste semnficativ numai odata cu o revenire a increderii si ulterior a inflatiei", a declarat pentru Mediafax Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 17,8 milioane lei, si au asigurat aproape jumatate din rulajul pietei actiunilor. Aceste titluri au crescut cu 3,08%, la 0,4655 lei.

Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti, crede ca evolutia actiunilor FP este determinata de achizitiile realizate de un investitor mai mare. El nu crede, insa, ca cresterea poate fi sustenabila pe termen scurt, in absenta unor stiri pozitive care sa ii determine si pe alti investitori sa intre la cumparare.

Pe de alta parte, Florin Ilie considera ca actiunile Fondului Proprietatea reflecta mai fidel decat alte titluri, mai putin lichide, evolutiile de pe plan international.

"Procesul de transfer dinspre presoanele fizice romane catre persoane juridice straine a fost constant, consistent si vizibil de la listare pana in prezent. Conform ultimelor date publicate, acest proces continua, insa magnitudinea si viteza sa au fost influentate semnificativ de factori precum noile despagubiri, acum practic incheiate, dar si de contextul financiar international", a adaugat Ilie.

Actiunile Erste au inregistrat cea mai mare crestere din piata, de 12,34%, si au ajuns la 71,45 lei (16,44 euro). Titlurile bancii austriece au fost influentate inca din primele minute de evolutia de pe bursa de la Viena, aceasta fiind piata principala a actiunilor respective. Astfel, market makerii de la BVB au ridicat pretul inca de la deschidere pentru a-l aduce la un nivel apropiat celui de la Viena.

La finalul sedintei pietei actiunilor de la Bucuresti, pe bursa din Austria actiunile Erste avansau cu 8,87%, la 16,57 euro.

Erste a anuntat, luni, ca a rascumparat o serie de bonduri garantate de statul austriac in valoare de 1,5 miliarde euro, aceasta fiind a treia operatiune de acest gen, din cele patru emisiuni lansate in 2009, cu garantie de stat. Ultima dintre cele patru emisiuni de obligatiuni, in valoare de 1 miliard de euro, pe termen de cinci ani, va ajunge la maturitate in februarie 2014.

"In plus, este posibil ca piata sa analizeze cu mai mare atentie diferentele de multipli la care se tranzactioneaza actiunile Erste fata de alte banci regionale cu expunere similara in Ungaria si alte tari din zona noastra", a mai spus brokerul de la ING Bank.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,6%.

Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 2%. Precautia a revenit luni pe burse ca urmare a negocierilor dificile dintre Grecia si creditorii privati ai tarii pentru un acord de reducere a datoriilor statului, vital pentru restabilirea increderii in capacitatea de refinantare a Europei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri