Debut excelent de saptamana pentru actiunile celor mai mari banci din Europa, cresterile depasind in multe cazuri pragul de 10%. Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) doar aprecierea titlurilor Erste a fost vizibila, actiunile BRD si ale Bancii Transilvania neinregistrand evolutii notabile.
La inchiderea BVB de luni, actiunile Erste Bank (EBS) cresteau cu 12,3%, in linie cu evolutia din piata austriaca, acolo unde un titlu EBS se tranzactiona pentru 16,51 euro (+8,51%).

Erste Group a rascumparat luni a treia emisiune de obligatiuni, in valoare de 1,5 miliarde de euro, pe termen de trei ani, din cele patru efectuate in 2009 cu garantii din partea statului austriac, potrivit 4-traders.com.

Obligatiunile aveau un cupon de 3% si au fost cumparate de investitori nationali si internationali, in cea mai mare parte banci, companii de administrare de active si banci centrale.

„Acest eveniment a contribuit la evolutia buna a titlurilor EBS, dar ceea ce vedem acum este o evolutie in ton cu intreg sectorul bancar european. Am vazut mai multe banci europene care astazi (n. red. luni) au crescut cu peste 10%. Personal, ma astept ca ina ceasta saptamana sa vedem marcari de profit care sa franeze avansul puternic, insa privind in perspectiva cred ca aceasta ar putea sa fie doar inceputul unei serii de cresteri care sa dureze poate cateva saptamani”, a declarat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

In Italia, actiunile UniCredit castigau 10,3% la ora inchiderii BVB, in vreme ce titlurile bancii franceze Societe Generale consemnau un avans de 8,4%.

„Pe termen scurt suntem in mainile politicienilor si al autoritatilor de reglementare. Ne apropiem de un nou summit. Atat timp cat vom vedea o continuare a progreselor pe care am inceput sa le vedem la sfarsitul lui noiembrie, piata va continua sa mearga in sus”, a declarat, pentru Bloomberg, Nigel Bolton, seful departamentului de actiuni europene al companiei BlackRock.

Pe BVB, singurul avans cu adevarat notabil a fost consemnat pe actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu 3%, pana la 0,465 lei/unitate. In schimb, titlurile BRD si ale Bancii Transilvania (TLV) au inchis ziua in stagnare.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri