Majoritatea actiunilor au deschis sesiunea de tranzactionare la cotatii in crestere, insa atentia investitorilor a continuat sa fie orientata si miercuri spre aceleasi actiuni, respectiv Fondul Proprietatea, OMV Petrom si Banca Transilvania.

"Se pare ca in sedinta de miercuri nu ne-am corelat cu ceea ce s-a intamplat in afara, probabil din cauza faptului ca investitorii asteapta rezultatele preliminare pentru ultimul trimestru din 2011. De fapt, preturile sunt sus pentru ca vanzatorii inca nu isi fac simtita prezenta pe piata, iar cumparatorii mizeaza pe posibile dividende mari la unii emitenti", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Titlurile FP au ramas cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 8,06 milioane lei, iar pretul a avansat cu 0,43%, la 0,47 lei. Fondul are un an de la listarea pe BVB, iar comparativ cu pretul de la inchiderea primei sedinte de tranzactionare, de 0,6495 lei, cotatia FP a coborat cu 27,6%.

Pretul la FP a crescut insa constant in ultimele patru sesiuni, castigand cumulat 7,5%.
Murgoci considera ca interesul pentru actiunea FP a fost sustinut de intentia guvernului de a cota la bursa in acest an mai multe companii din cadrul portofoliului Fondului.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,83%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,1% peste inchiderea precedenta.

Citeste si:

Pe de alta parte, indicele BET-FI a castigat doar 0,11%, influentat de corectiile inregistrate de actiunile SIF Oltenia (-0,42%) si SIF Banat-Crisana (-0,66%). In schimb, indicele a fost sustinut de avansul inregistrata de titlurile SIF Muntenia (+0,82%), SIF Transilvania (+0,34%) si FP (+0,43%).

Astfel, indicele BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,65%.

Valoarea totala a operatiunilor realizate cu actiuni a fost de 20,84 milioane lei (4,8 milioane euro), de peste doua ori mai redusa decat rulajul din prima parte a sedintei anterioare, de 45 milioane lei (10,36 milioane euro).

In topul preferintelor jucatorilor au urmat, dupa FP, actiunile OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV), cu rulaje de 1,64 milioane lei si, respectiv, 1,32 milioane lei.

Piata locala s-a decorelat miercuri de celelalte burse, intrucat principalele actiuni europene au inceput sa scada la scurt timp de la deschiderea sedintei, in urma declinului puternic al cotatiilor din sectorul tehnologic, cauzat de rezultatele slabe ale companiei Ericsson.