Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca profiturile companiilor de stat sunt directionate prea des catre catre "buzunarele unor persoane cu relatii influente" sau catre bugetul de stat, nu spre investitii.
Prezent la Bursa de Valori Bucuresti cu ocazia aniversarii primului an de Fondul Proprietatea, diplomatul american a deplans faptul ca in prezent "profiturilor companiilor de stat sunt prea des directionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relatii influente", informeaza Mediafax.

El a spus ca, desi in mod evident este dreptul statului sa transfere aceste venituri catre bugetul propriu, acest lucru lipseste companiile de stat de fondurile necesare pentru investitii, pentru a genera crestere economica.

Gitenstein a mai spus ca bursa ramane o resursa insuficient valorificata, in ciuda faptului ca rezultatele inregistrate anul trecut demonstreaza interesul investitorilor pentru Romania.

El a adaugat ca "desi capitalizarea bursiera in Romania a inregistrat o crestere semnificativa, ea mai poate creste extrem de mult".

In sustinerea afirmatiilor sale ambasadorul a aratat ca in Germania capitalizarea bursiera reprezinta reprezinta 45% din PIB, in Austria - 36%, in timp ce in Romania reprezinta doar 11% din PIB.

"Dat fiind faptul ca atragerea unui numar mare de investitori straini este o prioritate a Guvernului, Bursa de Valori Bucuresti ar trebui folosita intensiv ca motor al cresterii, generand lichiditati pentru toate tipurile de investitori, fie ei investitori interni, straini, mari sau mici, si chiar pentru sectorul public", a spus ambasadorul.

Ambasadorul a amintit ca a vorbit si in trecut despre nevoia de a obtine investitii private in vederea realizarii imbunatatirilor vitale in sectorul energetic sau in cel al transporturilor "doar pentru modernizarea sectorului energetic sunt necesare 10 milioane de euro. Dat fiind faptul ca unele dintre companiile de stat, predominante in aceste sectoare, se straduiesc din rasputeri sa obtina profit, o infuzie de capital privat le-ar fi extrem de utila pentru a imbunatatii retelele electrice, pentru a construi autostrazi si, in general, pentru a oferi servicii mai bune romanilor", a spus ambasadorul.

Ambasadorul a tinut sa sublinieze ca saluta "cu entuziasm" ofertele publice initiale de vanzare de actiuni ale Romgaz, Electrica si Nuclearelectrica precum si ofertele publice secundare de vanzare de actiuni ale Petrom, Transelectrica si Transgaz.

"Guvernul ar trebui sa considere aceste oferte nu doar ca fiind modalitati de privatizare a respectivelor companii si de umplere a conturilor statului ci si ca fiind modalitati ca aceste companii sa obtina capitalul necesar pentru realizarea de investitii", a mai spus Gitenstein.

El a oferit exemplul unei companii australiene de explorare si productie de petrol si gaze, Zeta Petroleum, care a programat in luna martie realizarea unei oferte publice initiale pe piata de capital australiana pentru a finanta investitiile din domeniul gazelor naturale din Romania.

Gitenstein a mai spus ca cele 760 de companii de stat din Romania cu o valoare de 11% din PIB ar putea proceda asemenea companiei australiene, devenind astfel un motor al redresarii economice a Romaniei.

Diplomatul a atras atentia ca piata de capital nu va genera crestere pe termen lung singura si ca, pentru a avea succes, ofertele publice initiale trebuie sa castige increderea investitorilor. "Orice companie, fie ea de stat sau nu, trebuie sa demonstreze responsabilitate fata de actionari si sa reactioneze rapid la sugestiile acestora. Directorii companiilor trebuie sa demonstreze ca prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal", a spus ambasadorul.

Nu in ultimul rand, Gitenstein a mai spus ca gradul de entuziasm cu care vor raspunde investitorii la ofertele publice initiale romanesti va implica nivelul de incredere de care se bucura Guvernul in calitate de partener. "Investitorii vor astepta cu nerebdare sa se realizeze progrese in sectoare cheie precum sectorul energetic, atat in ceea ce priveste elaborarea clara de politici cat si in ceea ce priveste asigurarea stabilitatii si sustenabilitatii", a mai spus ambasadorul.

Ambasadorul SUA a apreciat, la evenimentul de la BVB organizat la un an de la listarea Fondului Proprietatea, ca Fondul a avut un rol extrem de important in Romania, fiind "un agent al schimbarii".

"Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la 83 de companii private si de stat. Detinerea acestor actiuni ofera fondului dreptul legal si responsabilitatea de a trage la raspundere aceste companii pentru deciziile proaste ori care sunt rezultatul coruptiei", a spus Gitenstein.

El a adaugat ca Fondul Proprietatea "nu a ezitat sa faca acest lucru prin masuri ce au variat de la contestatia donatiei facute de Romgaz catre bugetul de stat, rezultat al unei insuficiente analize, pana la lupta impotriva ideii de campioni energetici a Guvernului".

Ambasadorul a spus ca noul cod de guvernare corporatista va oferi mai multa putere fondului pentru a responsabiliza aceste companii, "drept urmare oferind mai multa putere romanilor obisnuiti care fie sunt actionari ai fondului, fie sunt actionari directi ai acestor companii".

"Nu pot sublinia indeajuns beneficiile, rolul de autosupraveghere indeplinit nu doar de fond, ci in general de pietele de capital", a mai spus Gitenstein.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri