Cresterea mare a stocurilor companiilor si cheltuielile mici de capital din ultimele trei luni ale anului 2011 indica un ritm lent de dezvoltare la inceputul acestui an.

Avansul de 2,8% depaseste cu mult cresterea de 1,8% din trimestrul al treilea si este cel mai rapid ritm dupa cel din al doilea trimestru al anului 2010.

"Economia a incheiat anul trecut pe o nota optimista, dar componentele cresterii din ultimul trimestru nu favorizeaza avansul de la inceputul acestui an", a declarat Ryan Sweet, analist la Moody’s Analytics in West Chester, Pennsylvania.

Cresterea a fost sustinuta in trimestrul al patrulea de refacerea stocurilor de catre companii.

Citeste si:

Stocurile au crescut cu 56 de miliarde de dolari, adaugand 1,94 puncte procentuale la avansul PIB. Excluzand contributia stocurilor, economia a urcat cu numai 0,8%, fata de cresterea de 3,2% in trimestrul al treilea.

Acumularea solida de stocuri sugereaza sa redresarea va incetini in primele luni din 2012.

Alti indicatori care sugereaza o crestere mai lenta sunt cheltuielile de capital, cele mai mici din 2009, semn ca criza din Europa incepe sa-si puna amprenta.

Anticipand incetinirea cresterii, Rezerva Federala americana a anuntat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014.