Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat modificarea Regulamentului nr.7/2006R privind veniturile, aducand cateva schimbari la grila de taxare a ofertelor prin bursa. Astfel, se observa o diferentiere in taxarea ofertelor primare si a celor secundare, dar si intre ofertele companiilor private si cele detinute de stat.
Pana acum, pentru ofertele publice de vanzare se aplica un comision de cel mult 0,5% din valoarea ofertelor iar pentru cele in vederea listarii, comisionul CNVM era de 0,1%.

Dupa noua firma a regulamentului, se introduce un nivel minim si un nivel de regularizare al cotei percepute de CNVM pentru ofertele publice de vanzare.

“Nivelul minim al cotei percepute de C.N.V.M. se calculeaza la valoarea totala a ofertei de vanzare prevazuta in prospect si se vireaza dupa aprobarea de C.N.V.M. a prospectului de oferta, anterior ridicarii de la sediul C.N.V.M. de intermediarul ofertei publice de vanzare a deciziei de aprobare emisa de C.N.V.M. si a documentelor aferente acesteia”, se arata in regulament.
Pentru ofertele de vanzare, nivelul minim este de 0,3% iar nivelul de regularizare este de 0,5%. Nivelul minim nu se aplica in cazul ofertelor companiilor detinute de stat. Pentru acestea, ofertantul va plati doar comisionul de regularizare. Pentru exercitiul financiar 2012, acesta va fi de 0,35%, in cazul ofertelor de stat.

Pentru ofertele de vanzare in vederea admiterii la tranzactionare, nivelul minim aplicat de CNVM este de 0% si cel de regularizare de 0,1%.

Radu Toia, directorul general al Directiei Reglementare si Autorizare din cadrul CNVM, spune ca doar in cazul ofertelor publice secundare se va plati un comision de 0,35%, IPO-urile urmand sa fie taxate de CNVM cu 0,1%.

„In cazul companiilor care vin pentru prima data in piata, IPO-urile, comisionul este de 0,1%. Masura face parte din politica Comisiei de a sustine dezvoltarea pietei in aceasta perioada. Comision de 0,35% va fi aplicat doar la ofertele publice secundare. Practic, pentru oferte precum cele de la Transelectrica si Transgaz se va plati 0,35%, in vreme ce pentru IPO-ul Romgaz comisionul va fi de 0,1%”, a declarat Toia.

Daca luam ca exemplu concret cazul Romgaz, al carui IPO este asteptat anul acesta, conform evaluarii Raiffeisen de la finalul anului trecut, valoarea ofertei este estimate la 250 milioane euro. In acest caz, CNVM va incasa 250.000 de euro commision din oferta.

Nivelul de regularizare al cotei se calculeaza la valoarea determinata pe baza subscrierilor realizate in cadrul ofertei publice de vanzare, ofertantul fiind obligat sa efectueze, daca este cazul, plata diferentei dintre nivelul de regularizare si nivelul minim al cotei, la data inchiderii ofertei, in contul indicat de C.N.V.M.

In cazul ofertelor publice de vanzare pentru care pretul si numarul valorilor mobiliare oferite publicului nu sunt incluse in cadrul prospectului, suma corespunzatoare nivelului minim al cotei percepute de C.N.V.M. se vireaza la data publicarii anuntului publicitar care cuprinde pretul si/sau numarul valorilor mobiliare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri