Bursa de la Bucuresti a avansat cu 2,58%, accelerandu-si cresterea din ianuarie la 10,67%, si a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut pentru a 13-a sedinta consecutiv si au atins cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni.
"Mai este loc de crestere, din moment ce randamente dividendelor raman inca atractive chiar si dupa evolutia din ianuarie. Cum inca vorbim orientativ de randamente ale dividendelor mai mari de 13% la SIF Moldova si SIF Transilvania, de peste 10% la SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia si Transgaz, de peste 6% la FP, Petrom, Transelectrica, SIF Oltenia, inseamna ca loc de crestere exista in continuare. Totusi, SIF-urile se vor dovedi mai volatile si vor pierde cel mai mult din pret dupa data ex-dividend, aceste actiuni fiind vizate in special pe ratiuni de dividend si mai putin pe alte fundamente", a declarat Mihai Iulian Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, potrivit Mediafax.

Titlurile Fondului au incheiat ziua de marti in crestere cu 3,56%, la 0,5095 lei. O cotatie mai ridicata a fost inregistrata la 3 august, cand actiunile au fost tranzactionate la 0,511 lei. Transferurile cu actiunile FP au cumulat 22,1 milioane lei (5,1 milioane euro), suma reprezentand 40% din lichiditatea pietei, de 55 milioane lei (12,7 milioane euro).

Directorul departamentului Clienti al SSIF Broker, Adrian Ceuca, spune ca se observa prezenta unor investitori mai mari si mai agresivi la cumparare, mai ales dupa ce participatia statului la FP a devenit una neglijabila.

"Pretul a trecut usor prin nivelul de 0,5 lei/actiune si exista sanse mari sa asistam in continuare la cresteri semnificative", a adaugat Ceuca.

Pe de alta parte, analistul BCR crede ca mostenitorii fostilor proprietari vor fi mai activi la vanzare, atat timp cat pretul actiunilor Fondului Proprietatea va continua sa creasca.

"Acestia au primit peste 35% din capitalul FP incepand cu luna mai, la un pret sub 0,6 lei/actiune, si vor fi tot mai tentati sa vanda pe masura ce pretul va tinde sa creasca deoarece ei isi vor recupera in castig sau la discount-uri rezonabile creantele impotriva statului roman.

Pentru a ajunge in situatia ca pretul sa treaca de 0,7 lei/actiune in circa doi ani de zile, asociat unui discount sensibil sub 50%, este nevoie de o schimbare a profilului Fondului, dominat acum de companii nelistate administrate netransparent de guvern si care au o profitabilitate slaba", a explicat Caruntu.

Linia ascendenta de marti a fost urmata si de majoritatea actiunilor din piata, inca din primele minute, astfel ca bursa a recuperat repede corectia usoara inregistrata luni.

"Analiza tehnica da semnale de cumparare pe majoritatea titlurilor. De asemenea, analiza fundamentala ne arata o subevaluare a pietei din Romania. Deci, perspectivele par a fi ceva mai optimiste", a afirmat Adrian Ceuca.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 3%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 2,78%. Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET este in crestere cu 12,7%, iar indicele BET-FI a urcat cu 16,52%.

Actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,92% peste finalul sedintei anterioare.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 2,72%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Preturile in crestere i-au determinat pe investitori sa fie mai activi la tranzactionare, astfel ca lichiditatea pietei actiunilor a urcat cu 72%, la 55 milioane lei (12,7 milioane euro). Din aceasta suma aproape 16% reprezinta cate doua tranzactii negociate cu actiunile Bursei de Valori Bucuresti si BRD, de 5,3 milioane lei si, respectiv, 3,5 milioane lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,8%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau cresteri cuprinse intre 1,3% si 2,7%. Evolutia este determinata de sperantele investitorilor ca Grecia se apropie de un acord cu detinatorii privati de obligatiuni si va evita intrarea in incapacitate de plata, in timp ce liderii europeni au adoptat tratatul de disciplina fiscala.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri