Vesti proaste pentru Bursa: FMI spune ca anumite listari ar putea sa fie amanate

Romania ar putea amana vanzarea de actiuni la mai multe companii de stat in acest an, din cauza numarului mare de aprobari necesare din partea autoritatilor, procesul de avizare fiind mai indelungat decat se estima, a declarat pentru Bloomberg, preluat de Mediafax, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks (foto).

El nu a numit societatile vizate si a mentionat ca statul va incerca sa vanda actiuni la alte companii inainte de o noua tentativa de vanzare a pachetului de actiuni la Petrom pe care nu a reusit sa-l listeze la bursa printr-o oferta secundara in vara anului trecut.

"Au fost cateva cazuri in care reformele nu sunt implementate asa de rapid precum s-a anticipat si vom fi nevoiti sa mutam unele companii mai jos pe lista privatizarilor. Nu este o chestiune de angajament. Am stiut intotdeauna ca agenda reformelor companiilor de stat este extrem de ambitioasa si aveau sa apara ceva intarzieri", a spus Franks.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda actiuni reprezentand cate 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom si pana la 20% din Tarom, precum si sa privatizeze CFR Marfa.

In luna decembrie, Guvernul si FMI au convenit ca CFR Marfa sa fie vanduta unui investitor strategic, intr-un proces care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie si in care sa poata fi implicate BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Statul va publica prospectul de vanzare a actiunilor CFR Marfa pana la jumatatea lunii iunie 2012 si va incheia privatizarea pana la sfarsitul lunii octombrie 2012, potrivit datelor din luna decembrie.

Statul a selectat deja intermediarii pentru ofertele de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz si Tarom, iar Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a publicat luni anuntul alegerea intermediarului pentru privatizarea CFR Marfa, urmand sa deschida ofertele la 12 martie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri